Сирийският президент Башар Асад публикува днес указ за нова амнистия, отнасяща се едновременно за затворници, осъдени по общия ред, за съучастие в терористични дейности, както за някои видове трафик, предаде Франс прес.

Това не е първата обща амнистия, обявена от сирийския държавен глава от началото на конфликта, започнал през 2011 година след потъпкване на продемократични демонстрации. Актът съдържа точни критерии и условия, определящи кои могат да се възползват от амнистията. Решението е взето няколко седмици преди президентските избори на 26 май, на които още отсега се смята, че Асад ще бъде победител.

"Обнародваният днес указ дава право на обща амнистия за престъпления и закононарушения, извършени преди 2 май 2021 година", съобщи сирийското президентство в социалните мрежи.

По силата на този акт могат да бъдат помилвани затворници, осъдени за дребни престъпления, но и непълнолетни. Амнистията засяга и лишени от свобода за престъпления по закон от 2012 година за "тероризма" - термин, използван обикновено от властите по отношение на бунтовниците и борците срещу режима.

Указът предвижда да бъдат помилвани и осъдени за участие в заговор, за прикриване на терористичен акт или възхвала на тероризма. Не се дава амнистия в случай на терористичен акт, довел до смъртен случай.

Прошка могат да получат и затворници за контрабанда или избягване на мита, както и за трафик на наркотици - при някои условия, по-специално плащане на глоба.

Амнистията се отнася и за дезертьори от войската, които ще се предадат на правосъдието след приемането на указа - до три месеца, ако са в Сирия и до шест месеца, ако живеят в чужбина.

Извършителите на отвличания също ще бъдат помилвани, ако освободят безусловно жертвите си до десет дни.

Осъдени, страдащи от неизлечими заболявания, налагащи помощ във всекидневния живот, могат да бъдат освободени, ако са над 70-годишни.

Действието на амнистията не включва осъдени за контрабанда с оръжие, държавна измяна, шпионаж, съглашателство с врага и терористични актове, довели до смърт, уточнява АП.

Такива амнистии бяха обявени през 2019 и през 2018 година за дезертьори от армията и донаборници, които не са преминали задължителната военна служба.

А най-мащабната амнистия от началото на конфликта в Сирия, обявена от сирийския президент, беше тази от юни 2014 година амнистия.