Често се случва домашните любимци да влязат в ролята на родители, като обучават децата на нови умения, грижат се за тях и дори ги възпитават, посочва "Пинк".

Присъединяването на нов член към вашето семейство трябва да бъде внимателно планирано, но никога не трябва да се съмнявате в ползите от такова решение. Психолозите смятат, че грижата за животните успокоява и прави хората щастливи, особено когато става въпрос за кучета и котки, които проявяват голяма привързаност към стопанина си. Косматите домашни любимци могат да бъдат полезни също за вашето здраве.

Децата, които имат домашни любимци от ранна възраст, развиват чувство за отговорност и грижа за другите.

Домашните любимци изискват постоянни грижи и внимание и са напълно зависими от хората, които ги хранят, забавляват и обучават. Ето защо грижата за домашен любимец учи детето на съпричастност и чувствителност. Научавайки се как да се грижи за друго същество, детето ще се научи да се грижи по-добре за себе си. Наред с отговорността, с домашния любимец детето засилва и самочувствието си. Когато децата се справят успешно с домашен любимец, те се гордеят със себе си и се чувстват добре. На свой ред тяхното самочувствие нараства.

Много научни изследвания показват, че децата, които растат с домашни любимци, са по-малко склонни да развият алергии и астма. Изложени на животински косми, децата повишават имунната си система и е два пъти по-малко вероятно да развият тежка алергия по-късно.