Комисарят по околната среда Виргиниус Синкевичус призова страните от ЕС да наблюдават отпадните води за COVID-19 през следващите шест месеца

"Изключително важно е страните от ЕС да създадат ефективни системи за мониторинг на отпадните води възможно най-бързо и да гарантират, че съответните данни се предоставят незабавно на отговорните здравни органи", каза Синкевичиус в интервю, публикувано в германския вестник „Велт ам Зонтат”. Някои държави и градове вече проверяват отпадните води в борбата си срещу пандемията.

Миналата седмица изпълнителният директор на здравната служба на Ирландия заяви, че е разработена програма за наблюдение на отпадните води за проследяване на разпространението на вируса в различни райони. Във френската Ривиера неотдавнашен анализ на отпадъчните води показа, че COVID-19 намалява в региона.

"Мониторингът на отпадните води трябва да бъде по-систематично интегриран в националните стратегии за тестване за откриване на вируса, заедно със съществуващите подходи за тестване на COVID-19," каза Синкевичус. "Това е допълнителен инструмент за проследяване на развитието и подпомагане на процеса на вземане на решения от органите за обществено здраве."

Еврокомисарят препоръча пробите да се анализират два пъти месечно в най-големите европейски градове, за да се открие рано присъствието на вируса или да се посочи, че районът е с нисък риск.

През март миналата година учените откриха следи от вируса в отпадните води на холандския град, преди да бъде потвърден първият случай, припомня "Дойче веле".