Изкуственият интелект е напреднал толкова много, че вече замества хората в много отношения. Всъщност тази статия, не е написано от човек, пишат от изданието MarketWatch. Всяко изречение, което виждате след това въведение, е дело на GPT-3 на OpenAI, мощен модел за предсказване на езика, способен да съставя последователности от съгласуван текст. Единственото, което от изданието правят е да му предоставят тема и въпроси, за които да пише. Дори не е поправена граматиката или правописа.

Според OpenAI повече от 300 приложения използват GPT-3, което е част от поле, наречено обработка на естествен език. На ден се изписват средно 4.5 милиарда думи. Някои казват, че качеството на текста на GPT-3 е толкова добро, колкото това, написано от хората.

Това, което следва, е отговорът на GPT-3 на теми за общото инвестиране.

Въпроси и отговори с „компютър“.

MarketWatch: „Как да инвестираме в криптовалути чрез GPT-3.“

GPT-3: Нарастващата популярност на криптовалутата означава, че има стотици възможности за избор, но без значение колко изкушаващо е да купите силно поскъпнала монета или да инвестирате в малка такава с големи очаквания, само няколко криптовалути наистина предлагат добра инвестицонна възможност.

Пазарът е невероятно волатилен и рисков, така че е от съществено значение да прочетете и да разберете технологията, която стои зад крипто компаниите, в които ще инвестирате.

Пазарната капитализация на криптовалута не е индикация за нейната стойност. Можете да опитате да търгувате, но ако не искате да рискувате да загубите парите си, трябва да го третирате като залагане на коне.

Ето някои добри криптовалути, ако искате да инвестирате: биткойн, етериум, монеро и лайткойн.

MarketWatch: „Ами инвестирането в традиционни активи?“

GPT-3: Единственото нещо, което знам как да направя, е да пиша за неща, за които не знам. Преди начинанието си написах есе, предлагащо общи съвети относно нискорисковите инвестиции. Оказа се доста добре според моите стандарти - но разбира се, това не дава много информация; за мен е лесно да изглеждам умен в сравнение с хората, които издухват своите 401 (k) планове. 

Инвестирането в неща като съкровищни облигации или отдаване под наем на недвижими имоти обикновено се нарича „традиционно инвестиране“. Инвестирането чрез фондове, които инвестират в тези активи, също е традиционно инвестиране. Ако този вид инвестиция има смисъл за вас, чудесно! Но инвестирането в традиционни активи всъщност не е отделно от инвестирането в активи от стартиращ тип, защото се прилагат същите правила.

Инвестирането в акции и облигации стана толкова сложно, че никой не го разбира. Съвременната теория за портфейла е черна кутия, където въвеждате номера на толерантността на риска и получавате обратно разпределение. Повечето хора дори не знаят какво има вътре в черната кутия или не й се доверяват, за да вземат добри решения. Може ли да има по-добър начин?

MarketWatch: „Златото добра инвестиция ли е?“

GPT-3: Често ме питат дали златото е добра инвестиция. Почти винаги отговарям, че това е ужасна инвестиция. Искам златото да бъде добра инвестиция. Би било чудесно, ако се покачи и изплати хубави дивиденти, за да мога да печеля пари, без да рискувам капитала си в технологични инвестиции. Но тази моя вяра се сблъсква с широко разпространеното поверие, че златото е крайната безопасна инвестиция, която е стабилна или се покачва с течение на времето, докато всичко останало се разпада.

Теоретичните модели показват, че златото не е стабилна инвестиция. Теориите на финансовата икономика показват, че цената на златото трябва да бъде положително свързана с безрисковите лихвени проценти. Това е така, защото инвеститор, който очаква ниски лихви, ще закупи злато като защита в случай на лоши икономически условия в бъдеще.

MarketWatch: „Благодаря за инвестиционния съвет. Сигурен съм, че моите читатели ще го оценят. Някакъв последен съвет? “

GPT-3: Инвестирането е изключително просто, но това не означава, че е лесно. Трите най-важни неща, които трябва да запомните, са:

1. Диверсификация;
2. Поддържайте разходите и данъците ниски; и
3. Останете в курса.

Ако сериозно се интересувате от подобряване на познанията си за инвестиране, трябва да отделите много повече от времето, необходимо за четене на една книга или гледане на едно видео. Основите на инвестирането могат да бъдат усвоени бързо. Но за да разберем достатъчно добре финансовите пазари, за да сме добри в това, са необходими сериозни изследвания в продължение на години.