САЩ разработиха нов подход към КНДР, отказвайки се от идеите за „стратегическо търпение“ и голяма сделка с Пхенян, към които се придържаха предишни американски правителства. Това съобщи говорителката на Белия дом Джен Псаки, пише БГНЕС.

"Нашата цел остава пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров с разбирането, че усилията на предишните четири администрации не успяха да постигнат тази цел. Нашата политика няма да се фокусира върху постигането на голяма сделка и няма да разчита на стратегическо търпение".

"Политита ни е практичен подход, който е отворен за дипломатически ангажимент с КНДР и ще проучи тази възможност, както и практически напредък, който да подобрява сигурността на САЩ, на нашите съюзници и разположените американски сили", поясни говорителката на президента Джо Байдън. Според нея САЩ ще продължи да се консултират с Република Корея, Япония и други съюзници и партньори за всяка стъпка спрямо КНДР.

"Мненията на чуждестранните съюзници и партньори на Вашингтон, както и усилията на предишните администрации на САЩ, бяха взети предвид, когато обкръжението на Байдън направи преглед на политиката към Пхенян", увери Псаки.

Тя не уточни кога точно Байдън се е запознал с новия подход към КНДР и кога го е одобрил. По-рано настоящото правителство на САЩ всъщност сигнализира, че не планира да разчита на пряк двустранен диалог с КНДР за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. Белият дом предупреди през януари, че администрацията на Байдън, наред с други неща, възнамерява да следва курса за възпиране на Пхенян.