В понеделник се очаква да пристигнат 270 000 дози от ваксините на „Пфайзер/Бионтех“, а на 10 май ще бъде отворен електронният регистър. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов след посещение в РЗИ-Пловдив:

„България направи в тази седмица 100 000 ваксини, с 20% повече от предходната седмица. В София обиколих големите болници, в „Пирогов“ бяха ваксинирали около 500 човека, ВМА – 450, Окръжна, Александровска, доволен съм. Тук работят 3 имунизационни пункта, които са зелени коридори, тук в РЗИ се правят вторите дози на ваксините, така че вървим с добро темпо“.

Ангелов прогнозира, че при достигане на ниво от 65% имунизирани лица предпазните маски ще отпаднат. В момента ваксинираните са около 800 000.

"Много съм доволен от темпа на ваксинацията. днес ако направим 10 000 ваксинирани, ще бъде успех".

Скоро ще отпадне изискването за до 15 души на сватбите. По думите на Ангелов е абсурдно да работят ресторантите, но не и да могат да се правят тържества.

"Това ще бъде поправено още първия работен ден, така че хората, които са си планували сватби, да не ги отменят. Най-вероятно ще отпадне изискването за капацитет".

Министърът направи политически коментар по повод обнародваните днес изборни правила, като каза, че според него този Изборен кодекс "е заченат в грях". "Не е смислено да не можеш да гласуваш с бюлетина"  - допълни Ангелов, според когото ще е изключително трудно да се транспортират машините до болниците и отдалечените населени места.

"Как ще разнасяме машините в болниците, как ще ги разнасяме в covid секциите, как ще ги разнасяме по адресите с мобилните секции?".

Той коментира и предложението за внасяне и прилагане на руската ваксина "Спутник V", за което каза, че ще трябва да се нарушат редица закони и регламенти, за да може да се случи.

Костадин Ангелов не отрече възможността за четвърта вълна на коронавируса, макар да смята, че до август месец ще сме постигнали нужния за предпазване имунитет.