Ограниченията за до 15 души на семейни празненства като сватби и кръщенета в последната министерска заповед са техническа грешка, останали са от предишния документ, докато са обсъждани новите условия за влизане в страната, стана ясно от брифинг на здравния министър в оставка Костадин Ангелов в Пловдив.

Ако планирате такива поводи, не ги отменяйте, ограниченията ще отпаднат с корекция в наредбата още в първия работен ден, съобщи Ангелов. По думите му няма да бъде поставяно ограничение на броя гости, тъй като няма логика да има такова при работещи заведения.

Костадин Ангелов потвърди, че овладяването на третата вълна на пандемията у нас върви успешно, но призна, че не очаква тя да е последна. За да можем да говорим за махане на маските, трябва да достигнем 65% ваксинирано население. Това може да стане до края на август, смята министърът. Към момента ваксинираните у нас са около 800 хиляди, а целта е те да станат 3 милиона.

Тази седмица у нас са поставени 100 000 дози - повече от предходната седмица.

От 10 май ще бъдат отворени и записванията през онлайн портала. Запазилите час там ще могат да избират предпочитана ваксина и да се ваксинират в имунизационните кабинети.

Най-предпочитана се оказва ваксината на "Пфайзер". Следващата седмица ще пристигнат още 270 000 дози от нея.