Ще можем ли да продължим да вземаме лекарства с хартиени рецепти и ако да, докога?

По наредба от утре аптеките няма да имат правото да изпълняват такива, ако са издадени след 30 април 2021 г. Направят ли го, ще са в нарушение и рискуват да не получат парите си от Здравната каса.

Изискването за изцяло електронни рецепти от май 2021 г. бе въведено с промени в Наредба 4/2009, обнародвани на 18 декември 2020 г. След като стана ясно, че няма да има софтуерна готовност за това към май 2021 г., здравният министър внесе предложение за отлагане на срока с два месеца, т.е. е-рецептите да влязат от 1 юли 2021 г.

Проблемът е, че това предложение на проф. Костадин Ангелов към днешна дата остава просто предложение. Реално няма изменение. Срокът за общественото обсъждане на проекта продължава и днес. Евентуално след края му той ще бъде приет, обнародван и ще влезе в сила.

За да предупреди аптеките за ситуацията, Българският фармацевтичен съюз вчера разпространи следното разяснение:

"Колеги, сега действащите нормативни разпоредби повеляват, че от 01.05.2021 г. хартиени рецепти издадени след 30.04.2021 НЕ може да се изписват и съответно НЕ може да се изпълняват. Спокойно можете да изпълнявате хартиени рецепти издадени преди тази дата, стига да са валидни. Служебните отрязъци по НЗОК (S-ки) може да се изпълняват до 31.05.2021 при същите условия, както досега. Те на практика са копия/клонинги на издадени преди 01.05.2021 рецепти. Няма никаква причина евентуално издадени хартиени рецепти след 01.05.2021 г. да бъдат реимбурсирани и заплатени от НЗОК, ако бъдат изпълнени в нарушение на Наредба 4".

offnews.bg

 

Сега действащият текст на Наредба 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти гласи:

"При осигурени технически и организационни условия за това от Министерството на здравеопазването и НЗОК лицата по чл. 4 (лекари/лекари по дентална медицина, упражняващи медицинската професия - бел. ред.) и притежателите на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти са длъжни да приведат дейността си по предписване и отпускане на съответните лекарствени продукти само с електронни предписания в съответствие с изискванията на глава седма (за електронно предписване на лекарствени продукти, отпускане на лекарствени продукти и изпълнение на електронни предписания - бел. ред.) не по-късно от 1 май 2021 г., като дотогава се издават и обработват и рецепти на хартиен носител. Не се допуска лекарственият продукт да бъде предписан едновременно с електронно предписание и с рецепта на хартиен носител.
Издадените до 30 април 2021 г. рецепти на хартиен носител се изпълняват по досегашния ред до изтичане на срока на тяхната валидност".