Според статистика всеки човек прекарва около 1,5 години от живота си в банята. Но малко хора знаят, че има някои неща, които правим по неправилен начин докато се къпем. Каналът "7-те НАЙ" във vbox7 разкрива 7-те най-известни грешки, които всеки допуска, когато си взема душ.

Контрастни душове преди сън

Точно преди да приключите с къпането, облейте тялото и главата си със студена вода за 30 секунди. Това подсилва имунната ви система, а също така работи като антидепресант. Но не забравяйте, че ако решите да си направите контрастен душ непосредствено преди сън може да доведе до безсъние.

Мием косата си всеки ден

Хората, които имат тънка или слаба коса, трябва да избягват да я мият всеки ден. Най-добрият метод за измиване на косата е два пъти седмично, така влагата в косата остава балансирана. Също така, не забравяйте, че вземането на душ твърде често дразни и дехидратира кожата, тъй като водата отмива добрите бактерии. Това може да доведе до увеличаване на шансовете за кожна инфекция.

Увиваме мократа си коса в кърпа

След като се намокри, косата става уязвима и лесно се накъсва. За да се избегне това, препоръчително е да не увивате косата с кърпа след вземане на душ. Също така от топлината мастните жлези започват да функционират по-активно, което прави косата да изглежда не толкова чиста.

Забравяме да почистим душа

Ако използвате душ-кабина от дълго време, може да забележите плаката върху нея, която може да бъде опасна за вашето здраве. Учените установяват, че върху душ-главата може да има бактерии, които да причинят белодробни заболявания.

Не използваме правилно сапунерката

Ако имате сапунерка в банята си, уверете се, че водата се оттича от нея. В противен случай бактериите могат виреят точно върху сапуна ви.

Оставяме мокра самобръсначката

За да предотвратите размножаването на бактерии върху вашата самобръсначка, оставете я върху кърпа, за да изсъхне. Също така е важно редовно да сменяте острието.

Използваме една и съща кърпа твърде дълго

Не използвайте една и съща кърпа дълго време. Ако използвате кърпа, която не е напълно суха, е възможно по нея да има бактерии. Препоръчва се да използвате една кърпа не повече от 3 пъти.