Някои навици, които считаме за вредни, като гризането на ноктите и оплакването, всъщност са признаци, че сте по-умни от повечето хора.

Разбира се, не съществува само един вид интелигентност, тъй като социалната и емоционалната интелигентност също са важни.

Изглежда обаче има някои черти, които споделят високоинтелигентните хора, които ги отличават от останалите, пише Bright Side.

Оплаквате се

Оплакването, когато забележите, че нещо не е наред, независимо дали на работното място или някъде другаде, е признак за емоционална интелигентност. Въпреки че може да изглежда, че просто ви е приятно да се оплаквате, това всъщност показва, че сте наясно и внимавате за заобикалящата ви среда.

Разбирате въздействието, което негативните неща могат да окажат върху други хора, не само върху вас самите, което ви кара да се чувствате длъжни да подадете жалба.

Говорите си сами

Учените смятат, че има огромни ползи от това да се слушаме как говорим. Изречените думи имат различно въздействие върху мозъка, в сравнение с четенето или мисленето. Всъщност, всичко е свързано с това да бъдете по-смирени, да се справяте добре емоционално и да сте по-способни да претегляте различни решения и перспективи.

Това, от своя страна, показва по-висока емоционална интелигентност.

Имате добър самоконтрол

Умението да се противопоставяте на изкушенията и да изчаквате е знак за интелигентност, особено сред юношите. Изследванията показват, че хората, които са по-умни от средното, имат по-голям самоконтрол, особено по отношение на диетата си.

Всъщност е установено, че самоконтролът е един от най-добрите начини за водене на здравословен живот и колкото по-скоро се обърнете към него, толкова по-добре.

Самотата не ви пречи

Хората с висока емоционална интелигентност обикновено се справят с това да останат насаме с мислите и идеите си и не е необходимо да общуват с други хора през цялото време, за да бъдат щастливи.

Тъй като те са достатъчно ангажирани със собствения си дневен ред, не се страхуват да пропускат социални събития. Вместо това разполагат със само няколко близки приятели и се наслаждават на времето, което имат за себе си.

Не смятате, че сте много умни

Ефектът на Дънинг-Крюгер предполага, че хората с по-ниски интелектуални способности често се надценяват. Хората с по-висока интелигентност обаче нито подценяват, нито надценяват способностите си. Тези с по-високи нива на интелигентност са по-наясно с това, което не знаят и следователно не се смятат за особено умни.

Вероятно сте забелязали, че силно интелигентните индивиди никога не твърдят, че знаят всичко и винаги са любопитни и готови да учат.

Гризете си ноктите

Ново проучване установи, че гризането на ноктите, всъщност, може да не е признак на безпокойство. Според изследванията успокояващите навици като този са свързани с перфекционизма и чувството ви на неудовлетвореност. Изглежда, че хората, които са екстремни перфекционисти, са с по-висока интелигентност от останалите.

Дъвчете дъвка

Изглежда, че дъвките са пряко свързани с по-доброто представяне на тестове и задачи за памет, според проучванията. Вашата памет и внимание се увеличаватт, когато дъвчете дъвка. Учените обаче срещат известни трудности и имат разногласия при доказването на това.

Имате само няколко приятели

Смята се, че по-умните хора имат по-малко приятели и по-тесен социален кръг, защото са по-независими. В миналото хората е трябвало да живеят в по-големи групи, за да ловуват и да решават проблемите заедно. В днешно време обаче сме по-малко зависими - особено силно интелигентните хора, които могат да решат проблемите си сами.