С поднасяне на цветя пред паметната плоча на сградата на Инспекцията по труда в Русе беше почетена паметта на загиналите при трудови злополуки. В инициативата се включиха представители на Областната управа в крайдунавския град, КНСБ и Инспекцията по труда.

През 2020 година в Русенско са се случили 117 злополуки, като 7 от тях са били с летален край. От началото на тази година броят на инцидентите в областта е 46, като 4 души са загубили живота си.

„Много наши колеги, медицински специалисти, лекари и учители загубиха своя живот. Нека отдадем нужната почит на тези хора!“, заяви областният координатор на КНСБ Боянка Димитрова.

По оперативна информация на НОИ през 2020 година в страната са регистрирани 89 смъртни случаи в т.ч. 8 жени при отчетени 2309 трудови злополуки, което е с 422 злополуки по-малко спрямо 2019 година. Отново най-висок брой смъртни случай у нас са отчетени в икономическите дейности от сектор „Строителство” – 17 (2019 г. – 18), следван от „Сухопътен транспорт” – 11 и „Търговия“ – 8. 

Броят на смъртните случай през 2020 г. в сравнение с 2019 г. се запазва на същото ниво. На всеки 4 дни един български работник не се прибира в къщи, защото загива на работното си място. Данните сочат още, че в България фаталните трудови злополуки отнесени към 100 000 работещи продължават да са два пъти по-високи от средноевропейските нива. „Крайно време е всички заинтересовани страни да си поставим ясна цел – намаляване на смъртните случаи при трудови злополуки до средните нива за ЕС до 2024 г. Тази цел трябва да бъде в основата на всички мерки в Националната програма по безопасност и здраве за следващия период. За да се постигне това са необходими решителни мерки, които да гарантират реално осигуряване на безопасни условия труд, контрол и отговорност.“, казват от КНСБ.

Най-голям брой трудови злополуки са констатирани в сектор „Сухопътен транспорт” – 187 бр. и „Строителство” – 187 бр. Загубените в резултат на трудови злополуки календарни дни за 2020 г. се равняват на 162 480.

Според последните публикувани данни на Националния осигурителен институт през 2018 г. у нас са признати 15 нововъзникнали случаи на професионални болести. Става дума за заболявания, които са признати за първи път през отчетната година.

Припомняме, че вече 20 години 28 април се отбелязва в повече от сто страни в света. Целта е повишаване на осведомеността и фокусиране на вниманието на обществеността върху мащаба на проблемите, свързани с осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд и намаляване на смъртните случаи и наранявания на работното място. Ангажираността и отговорното отношение на работодателите и на работещите за създаването и спазването на здравословни и безопасни условия на труд са единственият възможен път за трайното изграждане на глобална култура на превенция на трудови злополуки и професионални заболявания.

През изминалата седмица се е провела и кампания сред шивашките фирми от региона, насърчаваща по-добрите условия на труд. Инициативата е била на Международната организация