В Горна Оряховица ще се строи джамия. Мюсюлманският молитвен дом вече има Акт 14 за груб строеж. Сградата е в близост до пожарната служба в железничарския град, съобщи районният мюфтия Турхан Мехмет. Неуредиците около изграждането вече са в историята и се очаква до лятото джамията да бъде завършена, съобщава „Труд”. 250 000 лева ще струва строителството, като основната част от парите са дарени от Турция. Десетки са дарителите, дали по 500-1000 лева, твърдят от мюфтийството.

До миналата есен строежът на джамията бе замразен, тъй като изграждането започна без надзорна фирма. След като такава е намерена, от Регионалната дирекция за национален строителен контрол са пуснали обекта. Строителството е поверено на великотърновска компания.
Бъдещата джамия ще е с разгъната площ от почти 300 кв. метра. Към нея ще има и обслужващи помещения, включително и ритуална стая за изкъпване на мъртви.

Идеята за изграждането се роди при посещение на делегация от истанбулския район Буюк Чекмедже (Голямо Чекмедже) в Горна Оряховица преди три години. Представителите на южната съседка обещали да купят терен за парк, но после дарението нараснало и били осигурени и пари за джамията.

Турция и много арабски фондации от години подпомагат финансово вдигането и ремонта на мюсюлмански храмове у нас. Главното мюфтийство води дела да се върне сгради и имоти в селища, където отдавна няма мюсюлмани.

В Горна Оряховица няма компактно мюсюлманско население. Над 5400 души от Горна Оряховица се подписаха миналата година срещу бъдещия мюсюлмански храм.

Жителите на железничарския град обявиха готовност и за протестни действия. Прави впечатление, че тези хора са близо 17% от населението на града, което е около 32 500 души. Сега се очакват много по-масови протести.