Мобилните камери на КАТ се връщат на пътя. Това става след като Върховният съд обяви актовете заради снимки от тях за незаконни. Устройствата обаче ще продължат да помагат на полицията при засичане на нарушители, предава Нова тв.Сега 24 стационарни и 134 мобилни камери следят нарушителите на пътя. След промяната, монтираните в патрулните коли устройства ще се изпозлват само като радари – ще засичат скоростта и ще алармират катаджиите. Вместо снимка обаче, некоректните водачи ще ги чака полицейската стоп-палка и акт на място. По този начин оттук нататък ще ни санкционират само с електронни фишове, издавани от стационарни камери.

Устройствата трябва да работят на автоматичен режим, без намесата на катаджия, а за тях ще предупреждава знак за видеонаблюдение.

„Задължението да се спре нарушителя означава да се осъществи един контакт между нарушител и контролен орган. Разбира се, че оттук нататък могат да се появат въпросите „Сега какво ще правим?” Ще се занижи контролът. При това съставяне на акт означава доста време, около 15-20 минути се пише един акт. През това време останалите нарушители няма да бъдат заловени”, обяснява Алекси Стратиев, бивш директор на КАТ „Пътна полиция”.

Андрей Дойчев е зад волана повече от 30 години. Според него промяната ще доведе до повече нарушители по пътищата. И още – експертите предупреждават за нови опашки пред КАТ. „Това губи времето на хората да ходят до КАТ да си получават талона и наказателното постановление. Въобще една процедура, която ни връща 5 години назад”, обяснява Владимир Тодоров от Асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи.

В сервиз за ремонт на видео техника обясняват дали след промяната отново можем да манипулираме записите от мобилните камери. „Имаме участник в движението, който е превишил позволената скорост. Полицейската кола го застига, вече трябва да му издаде акт. Искат се пари на ръка и съответно видео записът бива изтриван - това е най-елементарната манипулация. Може да бъде манипулирано съдържанието на даден видео запис или да бъдат променени обстоятелствата, при които е направен този запис”, обяснява Веселин Бешевлиев, управител на сервиз за ремонт на техника.

МВР е готово да изпълни решението на административните съдии, но отказва да го коментира до официалното му публикуване в Държавен вестник. То обаче не засяга електронните фишове, издадени преди датата на обнародване.