Пролетта на 1992 година. Пресата зад океана и по света нестихващо обсъжда една новина - на 2 април в Ню Йорк на първа инстанция е осъден на доживотен затвор за убийства и рекет един от най-емблематичните американски мафиоти - Джон Готи, известен заради вечното му измъкване от закона и като Тефлоновия дон. Ето основните моменти от живота му, проследени от сайта www.flashnews.bg.

Когато през 1990 година Джон Готи е арестуван, специалните части на ФБР, които са приложили невъобразими усилия да го разобличат, са сигурни, че главата на престъпната фамилия ще си получи заслуженото наказание
Тефлоновият дон е обвинен в множество престъпления, включително и убийството на Пол Кастелано - главатаря на семейство Гамбино през 1985 г. Целта на убийството е Готи да си осигури контрол над мафиотската организация.
Джон Готи, наречен Тефлоновия Дон, е роден на 27 октомври 1940 г. Той е петото дете в 13-членна фамилия. Бащата Джон е мигрант от Неапол и работи като черноработник за $1.25 на ден. Майката Фани се занимава с децата. Семейството живее в малки домове в най-бедните части на Ню Йорк.
Когато Джон е на 12 години, семейството се мести в Бруклин, където за територии воюват десетки улични банди. Мускулестият Готи бързо получава прякора Здравия юмрук. На 16 вече е главатар на една от бандите, а всички се страхуват от него.
Готи превъзхожда връстниците си по своя ум
На тестовете в училище се представя отлично, а коефициентът му за интелигентност е близък до този на гений. Учителите смятат, че той подправя тестовете, въпреки че Джон няма никаква изгода от това. В района, където той расте, главна роля имат физическите способности, а не умствените. Повече се вълнува от това - дали от първия, или от втория удар ще срази противника.
Характерът му е избухлив
Джон е много горда натура, а за неговата избухливост се носят различни слухове. Когато е на 16, пребива почти до смърт младеж, който му дължи дребна сума пари и се бави с връщането. По това време Джон напуска училище и организира нова банда, която отвлича камиони, натоварени с ценни стоки. Но това не му е достатъчно, не го привличат случайните заработки.
Мечтае за велики дела
И тогава му се отдава да се договори с един от членовете на Коза Ностра да изпълнява различни поръчки заедно с бандата си. И работата изведнъж става много. Търсят го от различни места. Отвлечените камиони стават десетки, а после стотици и тогава получава нареждане да „направи кости“ - т.е. да извърши първото убийство. Убива двама длъжници на пари, те са намерени с куршуми в тила.
На 15 май 1957 г. за първи път е арестуван, но след това е пуснат поради липсата на улики
На 21 години се жени за Виктория Ди Джорджо - която е все още ученичка, дъщеря на италиански строител и еврейка от Русия. Той е покорен от тази тъмнокоса девойка с класически черти. Родителите й са против, но все пак сватбата става факт. През 1961 г. им се ражда дъщеря - Анджела, а после още една дъщеря - Виктория, и две момчета - Джон-младши и Франк.
Тефлоновият дон продължава дейността си по отвличанията на камиони със стоки и на няколко пъти попада в затвора.
След излизането му се случва инцидент. Отвлечен е племенникът на Карло Гамбило - Емануел. Момчето е застреляно по случайност, а Джон получава заповед да убие извършителя
Подозренията падат върху Джеймс Макбретни, който е застрелян от Джон в бар пред очите на посетителите. Всъщност стрелбата в заведението е тежък гаф. А Джон прави и втори гаф, като убива виновника за провала на задачата - Галон, така излиза гнева си. Но по законите на Коза Ностра членовете на мафията нямат право да се убиват един друг без разрешението на боса. За подобно провинение наказанието е смърт. Готи е спасен, след като за него се застъпва висш член на мафията и след заседание, което продължава няколко часа.
Мафията решава в полза на Готи, но той е осъден на 4 г. затвор за непредумишлено убийство
След като излиза от затвора, успява да се отблагодари на своя спасител, като го отървава от опасен свидетел, заради който може да влезе в затвора. След това кариерата му в Коза Ностра тръгва нагоре. Но през 1980 г. в личния му живот настъпва трагедия - вторият му син Франк е прегазен от автомобил на улицата.
Зад волана на злощастната кола е съсед на Готи
Месеци по-късно съседът внезапно изчезва. Говори се, че сам Готи го е нарязал на дребни късчета. Готи преживява много тежко смъртта на детето си. Една от стаите е превърната в своеобразен храм на момчето.
А няколко години по-късно Джон Готи успява да разчисти пътя си към върха и да се превърне в бос на семейство Гамбино
Новият шеф никога не забравя за двойните агенти и от време на време поучава заподозрените с жестоки уроци.
Повечето от предателите са разстрелвани директно на улицата. Най-приближените му твърдят, че само за няколко години са извършили толкова много убийства, че не могат да ги преборят.
Но все пак един решава да говори пред съда. Това е рядък случай в криминалистиката. Жесток и хладнокръвен убиец, умъртвил десетки хора, изпитва ужас да завърши живота си на електрическия стол. Затова приема да свидетелства срещу Джон Готи и неговата империя. Той разказва за всички убийства, които е извършил по заповед на боса. И така спасява живота си, въпреки че присъдата е доживотен затвор.
На 23 юни 1992 г. самият Готи получава окончателна доживотна присъда след произнасяне на всички инстанции.
Смята се, че неговото място е заето от сина му Джон-младши. И казват, че крушата не пада по-далече от дървото.

Да, крушата наистина
не пада далеч от корена

Бившият бос на мафиотската фамилия Гамбино - Джон Готи Младши, влязъл в болница в Лонг Айланд в неделя, държейки се за кървящия си корем и попитал слисаните служители за лекар, пише „Ню Йорк Поуст“ на 12 ноември 2013 година.
Служителите на болница „Syosset“ се обадили в полицията, след като бившият мафиот заявил, че е бил намушкан с нож в корема, докато се опитвал да разтърве двама непознати, които се биели на паркинг пред аптека.
Синът на легендарния мафиот Джон Готи обаче се умълчал, след като полицаите започнали да го разпитват и учтиво отказал да сътрудничи.
Властите се съмняват в историята, разказан от Готи, в която той бил в ролята на добрия самарянин.
Раната на Готи не е животозастрашаваща и той скоро се прибира в огромното си имение Ойстър бей, Ню Йорк, където живее със съпругата си Кимбърли и шестте им деца.
След като обяви, че е напуснал Коза Ностра, Готи твърди, че в днешно време изкарва парите си по честен път с поредица начинания в имотния сектор и други легални дейности.
Властите заведоха четири дела срещу мафиотския наследник от Куийнс в периода 2004-2009 г., но така и не успяха да го осъдят.
Готи води преговори за заснемането на филм за живота си и този на неговия баща Джон Готи. Първият проект се проваля, но вторият е факт - лентата за Готи-старши излезе през 2018 година с Джон Траволта в главната роля.

Джон Готи III се гордее с името
си, но върви по свой път

Вече знаете доста неща за Джон Готи и сина му. Сега обаче ще ви срещнем с внука на бившия дон, който носи неговото име - 24-годишният Джон Готи III. Той е спортист, занимава се със свободни боеве - ММА.
„Името? Свикнах с него и с цялата работа. Получавам едни и същи въпроси през целия си живот, казва третият Готи в интервю за сайта MMA Fighting. - На този етап от живота си просто приемам нещата. В същото време вървя по свой собствен път, искам да постигна мои си неща с тежка работа и отдаденост. Гордея се с името си. Това е моето име. И искам да го представлявам достойно, независимо дали печеля, губя или завършвам наравно“.
Джон Готи III има добра физика за категорията си (183 см, 77 кг). Той е в началото на професионалната си кариера, до момента има две победи от два мача. През миналата година би Джони Адамс, а на 4 май даде само 32 секунди на Еди Хаус. Според MMA Fighting балансът му като аматьор е 5:1.
Боецът спазва много строга диета и режим. Той не докосва цигари и алкохол. Има трима персонални треньори, двама от които го обучават на бокс и кикбокс. Денят му е подчинен на кариерата. Сутрин започва с борба и джу-джицу, след това тренира за сила, прави йога и стречинг... Според „Ню Йорк поуст“ мазнините в тялото на Готи са 5 процента, което е много впечатляващо.
Джон се е запалил по този спорт покрай своя баща, известен като Джон Готи-младши. Спомня си, че когато баща му излязъл от затвора, много искал да прекарва повече време с него. Една вечер първият наследник на дона седнал да гледа голям мач по ММА и Готи III почнал да се вълнува от този все по-популярен спорт. Това се случва през 2006 г.
Спортистът казва първо на баща си с какво иска да се занимава и получава подкрепа. Готи-младши инвестира в мечтата на момчето си.
„Щастлив съм, че той е на 100 процента зад мен. И е един от най-големите ми фенове. Без него пътят ми щеше да е много по-труден“, казва състезателят.
И добавя, че винаги е искал да се занимава със спорт, никога не е бил изкушен от улицата или от нещата, с които хората свързват прочутия му дядо. Наслаждава се на целия процес, не само на боя. Обича всички детайли, свързани с подготовката, храненето и т.н.
„Животът му сега е в ММА. Трудно ми е да гледам, но съм безкрайно горд с него. Той е моят герой, а не аз неговият, ОК?!“, уверява таткото.
И продължава: „Джон не е много общителен. Той принадлежи на залата. Приятелският му кръг е много, много малък. Не се разкрива лесно, малцина го познават. Но пък тези малцина го подкрепят и обичат. Семейството му също е зад него, така че той е благословен“.
Това последното, със семейството, стои типично по италиански.
Джон Готи III е задавал много въпроси като дете - свързани с дядо му и баща му. Пред неговите очи баща му е бил по съдебни зали и в медиите. Той и братята и сестрите му (шест деца) са станали свидетели на много нелицеприятни и трудни за разбиране в крехка възраст неща. Спортистът казва, че там някъде си е дал сметка, че иска различен живот. И че най-щастливите му моменти са били тогава, когато е заварвал Готи-младши у дома.