Пламен Вутов е завършил Русенски университет със специалност „Индустриално инженерство“. От 2003 година работи в структурите на „Булмаркет“, където се занимава основно с направлението „Природен газ“. От 2008 година е управител на „Булмаркет Си Ен Джи“, фирма оперираща в сектора на търговията на дребно с горива.

- Г-н Вутов, колко бензиностанции притежава „Булмаркет Си Ен Джи“?
- Към момента са четири, като на три от тях се предлага метан, което е основният бизнес на фирмата. В Русе са две, една от които беше първата бензиностанция, която предложи зареждане с метан. Другите две са в Пловдив и Ловеч. Във фирмата работят 33 души. Годишният оборот е над 6 милиона лева. 
- По света употребата на метан за гориво мина някак на заден план за сметка на електрическите автомобили. Какво е положението у нас?
- В момента 
наистина е доста модно да се говори за електрически автомобили, но метанът изживява своето второ начало в тежкотоварния сектор
Когато започнахме да предлагаме метан преди години, основните ни клиенти бяха такситата. После се появиха части и фирмени автомобили на природен газ. Дойде обаче време, когато секторът се сви. Такситата започнаха да отпадат, тъй като старите коли не се подменяха с нови на метан. Но от две години се наблюдава обратна тенденция при тежкотоварния транспорт. Много фирми се насочват към метанови камиони. Най-големите транспортни компании имат над 100 камиона на природен газ, а има редица по-малки. Със всеки изминал ден се увеличават превозните средства в този сектор. И от миналата година отново отчитаме ръст в продажбите на метан.
- А какво е положението при леките автомобили?
- Там основните ни клиенти са такситата, но при тях се отчита сериозен спад. Хората спряха да ходят по заведения, те в дълги периоди бяха и затворени, така че работата драстично намаля. Имаше доста таксита, които превозваха пътници до летището в Букурещ и обратно, чиито курсове също намаляха почти до нула.
- Колко по-евтино излиза употребата на метан за гориво?
- Около 20-25%. Отделно 
поддръжката на един камион на метан е доста по-евтина,
тъй като газовият двигател е доста по-прост като система. 
- Дотук говорихме за употребата на компресиран природен газ CNG. А как се развива пазарът на LNG втечнен природен газ?
- През 2013 г. станахме част от международен консорциум от 27 европейски компании от 17 държави. Проектът „LNG Мастърплан“ бе свързан с изграждане на инфраструктура по поречието на Рейн-Майн-Дунав за зареждане на кораби с втечнен газ. По този проект изградихме един терминал за съхранение и дистрибуция на LNG тук на нашето пристанище. Терминалът има и колонка за зареждане на камиони. По този проект купихме и първите три наши камиона на LNG. Освен тях зареждаме и други камиони, най-вече от чужбина. Планираме в следващите две години да изградим няколко зарядни станции за LNG, разположени на стратегически входно-изходни точки на страната. На първо време ще преместим тази станция на терминала на съществуващ обект на главния път към границата в района на Русе. Така 
ще я направим по-достъпна за всички преминаващи,
които искат да заредят с LNG. В по-дългосрочен план целим да изградим собствена мрежа и поетапно да покрием цялата страната със зарядни станции за LNG.
- А идват ли до Русе кораби, които да зареждат втечнен природен газ?
- Кораби на този етап не, по поречието на Рейн-Майн има доста кораби, които се задвижват с LNG, но не слизат до Русе. Както обикновено, в нашия регион нещата се случват с 5-6 години закъснение. Предстои ни едно бункероване на кораби на LNG, които в момента се изработват в корабостроителницата в Мангалия. 
- А откъде доставяте LNG?
- В момента го караме от Белгия. Най-близкият до нас терминал е в Турция, на 150 км от южната ни граница. Досега обаче те имаха забрана за износ, имаше административни пречки. От тази година ще започнем да доставяме и от Турция.
- Имаше идея „Булмаркет“ да изгради и свой завод за втечняване на природен газ. Има ли развитие по нея?
- Това е следващото върху което работим - завод за втечняване на природен газ. Това е идея, която стои на дневен ред и се работи по нея. Но 
нашето желание е първо да изградим мрежа от клиенти, които да използват LNG
говорим за индустриални предприятия. И тогава да бъде направен този завод, който да замени вноса на втечнен газ с местно производство. Това е мащабна инвестиция, която изисква много сериозна подготовка. Такова нещо не е правено у нас, пак ще сме пионери. Но вече много неща бяха за първи път направени от „Булмаркет“ и колкото и да е дълъг и трънлив пътят, вярвам че ще успеем.