Окръжен съд – Русе остави без уважение молбата на Е. М. за изменение на наложената му мярка за неотклонение от задържане под стража в по-лека. Полицаят от Сливо поле е с повдигнато обвинение за 9 деяния, извършени в периода 02.08.-03.10.2020 г. - получен подкуп в качеството на длъжностно лице от състава на МВР. Е. М. е задържан с определение от 09.01.2021 г. на друг състав на Окръжния съд, впоследствие потвърдено и от апелативния съд.

Защитата поиска по-лека мярка с мотива, че вече не съществувала опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, тъй като Е. М. бил отстранен от длъжност и нямал възможност да влияе на свидетелите, а освен това имал и здравословни проблеми. Според прокурора, не всички лица, имащи отношение по случая, били разпитани и в този смисъл не била отпаднала опасността да им повлияе. Нямало медицински данни задържаният да не може да престоява в ареста.

Окръжният съд, като взе предвид многобройните доказателства по делото, прецени, че и понастоящем са налице предпоставките за вземане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на Е. М. Представената медицинска документация не установява неотложни или изключващи престоя в ареста обстоятелства. Според съда, реалната опасност от укриване на обвиняемия или извършване на друго престъпление остава непроменена на плоскостта на безспорните по делото положения относно високата обществена опасност на процесните деяния, евентуално грозящата обвиняемия нелека санкция, както и продължаващите процесуално-следствени действия за установяване и на други засегнати лица.

Определението на Окръжен съд – Русе, с което е отхвърлено искането на Е. М. за изменение на мярката му за неотклонение от задържане под стража в по-лека, може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.