С един повече за излекуваните отколкото заразените с COVID-19 в област Русе за изминалите 24 часа. По данни на Регионалната здравна инспекция за денонощието са установени 56 нови случая на COVID-19, а оздравелите са 57. Най-много са в община Русе – 43. По трима новозаразени има в Две могили и Ценово, по двама в Борово, Бяла и Сливо поле и един във Ветово. Нови случаи няма единствено в община Иваново. Така от началото на пандемията диагностицираните с коронавирус в областта достигнаха 8467, а преболедувалите 7508. Активните случаи са 454. По последни данни към момента, намиращите се на болнично лечение са 157 души, но 33-ма от тях са в реанимация.

За последното денонощие са починали още един мъж и една жена с доказана коронавирусна инфекция. Ръководството и екипът на Областна администрация Русе изказват съболезнования на близките и роднините на покойниците. Смъртните случаи на хора с COVID-19 от началото на пандемията до сега станаха 505 на възраст между 26 и 98 години. 308 от тях са мъже, 197 са жените.

Позовавайки се на данните от Единния информационен портал става ясно, че за последното денонощие област Русе е на 11-то място по заболеваемост в страната наравно с Велико Търново. За изминалите 24 часа няма област без нови случаи, като с най-малко е Видин – 4.

До момента в областта са поставени общо 6867 дози от ваксините на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Астра Зенека“, като повторна доза са получили общо 1427 лица, което означава, че при тях имунизационният процес е приключил. За последното денонощие са извършени 506 имунизации.

Днес от 15.00 ч. до 18.00 ч. е обявен „зелен коридор“ за имунизация срещу COVID-19 в Университетска болница „Канев“. Там всеки, който желае без предварително записване ще може да получи първа доза от ваксината на „Астра Зенека“. Разбира се това важи до изчерпване на наличното количество от ваксините в лечебното заведение. От там призовават за толерантност между чакащите и спазването на всички противоепидемични мерки.

Припомняме, че ръководството на Областна администрация Русе е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво и ежедневно следи ситуацията с разпространението на COVID-19 в региона. От Областния оперативен щаб апелират за спазване на всички въведени противоепидемични мерки.