Областният председател на БСП Пламен Рашев е председател на областния предизборен щаб и втори в листата на партията с кандидат-депутати. Има богат опит в местната власт, извън политиката е управител на тесктилно предприятие. 
Завършил е инженерна специалност в Русенския университет „Ангел Кънчев“ и икономика в Стопанска академия „Д.А.Ценов“ в Свищов.

- Г-н Рашев, лесно или трудно беше съставянето на листата на БСП в Русе?
- Първо, когато разбрахме кой е водачът с окончателното решение на Националният съвет на партията, бяхме удовлетворени от потвърждението за Крум Зарков. След това бяха посочени местата за гражданската квота и според мен директорът на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова и Милен Лазаров са добри попадения. Накрая по ред дойдоха и номинациите на партийни членове, според мен
отдавна не е имало такъв съвет, който да направи бързо и безпроблемно своя избор
- Колко бяха номинациите за листата и как се определи подреждането?
- От общинските конференции на партията бяха направени общо 20 номинации, но петима от тях си направиха самоотвод. Изборът се проведе според устава с тайно гласуване.
- Мандатите в избирателният район са 8, а вие имате 15 кандидати. Какъв знак е това?
- Всяка партия има право по закон да представи до двойният брой мандати в избирателният район, за Русе това е 16. 
Имаш определени ангажименти, когато си в листата, ставаш публична личност
и това е вид отговорност. Всеки в листата ще има и възможност да направи лична кампания.
- Колко мандата очаквате да спечелите? Какви цели имате и на какъв резултат се надява БСП?
- Основната цел е активността - мобилизиране на всички усилия с целия ресурс и потенциал на БСП, за да повишим активността на предстоящите избори. Всеки трябва да има принос. Очакванията ни са поне да повторим резултата отпреди 4 години, като през 2017 за Русе спечелихме три мандата. Тази година ще бъде по-различно, защото има и нови политически субекти, които набират популярност. Изборът е до голяма степен и емоционален, според мен това ще даде тласък на хората, които не са гласували досега
- Бихте ли дали личната си прогноза за разпределение на 8-те мандата от Русенският избирателен район?
- Въздържам се да дам прогноза, но предполагам, че ще имаме успех. 
Знам, че за тази кампания ще се отделят много средства. Ще има и негативи в предизборната кампания
ние като партия сме привърженици на позитивната кампания и ще се въздържаме да отговаряме на провокации.
- Имате ли проблем с набирането на членове на СИК и наблюдатели заради епидемичната обстановка?
- Аз оглавявам областният предизборен щаб, там имаме юридическо, агитационно, медийно направление, което безспорно ще бъде най-натоварено. Нямаме проблем с набиране на членове на СИК и наблюдатели.
- Включването на бившия депутат в три парламента от „Атака“ Любомир Владимиров в листата на БСП  предизвика много коментари. Как се стигна до това решение и как го приеха хората в БСП?
- Проф.Владимиров е член на БСП вече година и половина, 
беше предложен от основните партийни организации, след това имаше резултат от конференцията
Ако човек се заинтересува, ще намери само добри отзиви за него. Освен че е преподавател в три висши учебни заведения, през последната година активно участва в работата на комисията за проблемите с чистотата на въздуха на град Русе, подготвя екологичен кадастър, чрез който да се картографират производителите в града. Бих казал, че специално за Русе професорът е много подходящо лице за парламента. Аз мисля, че той ще помогне с участието си в листата на БСП. 
- От досегашните депутати Георги Стоилов е в листата, но не и Добрин Данев, защо се получи така? Това вид оценка ли е?
- Не, 
Добрин Данев просто си даде самоотвод
той беше номиниран в 4-и формации на парламента досега. Всеки има право на избор. Стоилов е млад и амбициозен мъж, социалист, работи здраво в земеделието и имаше 5 номинации от общинските конференции.
- На какво ще заложите в кампанията? Какви са регионалните ви послания?
- Няколко опорни точки - факт е, че нашата партийна структура е обвързана със социалните ангажименти. На първо място пенсиите на възрастните хора - преизчисляването им спрямо средния осигурителен доход за 2017 година. Става дума за над милион пенсионери. Също така 
в областта на регионалната икономика искам да обърна внимание на Дунавската стратегия 
- развитие на региона и особено на дунавските общини. Друго, което постоянно се спекулира, корпоративният данък 10% няма да бъде променен, а ще въведем прогресивно подоходното облагане. 
- С новите правила за преференциално гласуване листата по-трудно ще се пренарежда. Какви са вашите лични регионални приоритети?
- Да, малките общини са земеделски и те примерно ще предпочетат да подкрепят хора, които биха представили техните желания и които са запознати със земеделието. Приоритет в тази кампания са медиите и социалните мрежи, тъй като срещите с хора са ограничени.
- Евентуалният ви депутатски мандат означава ли, че ще трябва да избирате между парламента и поста председател на общинската организация на БСП?
- Аз съм бил в продължение на 4 мандата общински съветник, достатъчно време, за да дам в различни формации от себе си и като опозиция и като управляваща коалиция. Имам опит и виждания в едната и в другата посока. 
Досега обаче никога не съм бил кандидат за народен представител, макар че е имало такива възможности
Тази година прецених, че мога да се кандидатирам, другарите ми ме оцениха и поставиха на 2-ра позиция и сега предстои кампания, в която ще дам всичко от себе си. А относно общинските организации и областния съвет, мисля, че има достатъчно подходящи хора, особено младежи. 
- Тази година кампанията ще е различна заради различните обстоятелства. Каква е вашата прогноза за активността?
- И социолозите не могат да кажат конкретно. Предполага се, че ще е по-ниска, други се съмняват и казват, че може да е същата като преди 4 години. Хората в случая трябва да знаят, че когато ходят да купуват един хляб и кисело мляко, спазвайки изискванията за дистанция в магазина, същото ще бъде, когато отидат да си подадат бюлетината. Мисля, че тази кампания е важно да напомняме на всички, че става дума за бъдещето на Родината и децата ни.