На 100-годишна възраст почина британският капитанТом Мур, станал национален герой по време на пандемията, съобщиха Ройтерс, АФП и Би Би Си.

"С дълбока тъга съобщаваме за смъртта на нашия скъп баща, капитан сър Том Мур", обявиха дъщерите му в официално изявление.

Ветеранът от Втората световна война е починал във вторник сутринта в болницата на Бедфорд, Великобритания. Той се е разболял от пневмония и на 22 януари е дал положителен тест за новия коронавирус. В неделя кап. Мур бе приет в болницата в Бедфорд. През последните пет години той е лекуван за рак на простатата и рак на кожата, съобщиха от семейството му.

Той не бе ваксиниран срещу COVID-19 заради други лекарства, които е приемал.

През април миналата година кап. Том Мур се превърна в национален герой и вдъхновение за британците, след като по повод стотния си рожден ден реши да събере 1000 британски лири за медиците на първа линия срещу COVID-19, като направи сто обиколки с проходилката си в градината на дома си в с. Марстън Мортейн, на 80 км северно от Лондон.

Вместо това той събра над 32 милиона британски лири в полза на националната здравна служба, счупи два рекорда на Гинес, бе удостоен с рицарско звание от кралица Елизабет Втора, оглави британската класация за сингли, написа автобиография и създаде фондация.

"Последната година от живота на баща ни бе забележителна. Той се подмлади и преживя неща, за които само би могъл да мечтае", се посочва в изявлението на дъщерите му г-жа Инграм Мур и Луси Тейксера.

"Той бе в сърцата на мнозина за кратко време, но беше невероятен баща и дядо и ще живее в нашите сърца завинаги".

Семейството му го посети в болницата вчера, обявиха официално от лечебното заведение и помолиха медиите да уважават личния живот на семейството.

"Благодарни сме, че бяхме с него в последните часове от живота му - Хана, Бенджи и Джорджия до болничното му легло и Луси по ФейсТайм. Прекарахме часове, разговаряйки с него, спомняхме си детството и нашата чудесна майка. Смяхме се и плакахме заедно", се посочва в съобщението на дъщерите на капитан Мур.

Израснал в Йоркшър, северна Англия, Мур служи в индия, Бирма и Суматра през Втората световна война.

"Така съжалявам да науча, че кап. Том е починал в болницата", написа в Туитър британският здравен министър Мат Ханкок. "Той бе велик британски герой, който показа най-доброто от нашата страна".