Поне 9 българи ще бъдат разпитани в близките дни по аферата с тон и половина кокаин, открити в гуми от рали "Дакар".

"В кръга от лица, които ще дават показания, влизат участници в екипажа от "Дакар" начело с Орлин Алексиев, както и Евелин Банев-Брендо и щангиста Гълъбин Боевски". Това са заявили пред "Труд" запознати с разследването, съобщава изданието.

В четвъртък по сигнал от България френските власти задържаха рекордно количество дрога, пристигнало от Латинска Америка. Рекордното количество от 1400 кг чист кокаин на стойност 273 млн. евро. е бил произведен в Боливия и предназначен за Западна Европа. Кокаинът в пакети по 5 кг бил скрит в резервни гуми, натоварени на камион, участвал в рали "Дакар". Той пристигнал с кораб от чилийското пристанище Валпараисо, превозващ автомобили, участвали в ралито. На френското пристанище Хавър са арестувани двама испанци, чиято роля е била на мулета.

Последва обиск в шоурум в столицата, собственост на участника в рали "Дакар" и общинар от ГЕРБ - Орлин Алексиев. Тогава щателно бяха претърсени автомобилите в автокъщата и иззети компютърни конфигурации и документация. Тогава Алексиев каза, че няма нищо общо с намерените наркотици. Колата, с която той е участвал в ралито, в момента пътува към България.