Членове на здравния синдикат "Санитас" в Румъния протестират днес пред сградата на правителството в Букурещ и са обсадили префектурите в няколко окръга, протестирайки срещу замразяването на заплатите в бюджетния сектор, съобщават румънски медии.

В Букурещ синдикалистите протестират под дъжда пред сградата на правителството. Те скандират "Крадци, крадци" и "Лъжци".

В няколко окръга на страната местните префектури са обсадени от протестиращи синдикалисти. В Тимишоара двама демонстранти се сбиха и се наложи намесата на жандармерията, съобщава "Зиаре". В протеста в Тимишоара са се включили и синдикалисти от образователната сфера. На плакатите им може да бъде прочетено: "Ние работихме, вие ни излъгахте", "Долу правителството", "Излъгахте ни", "Не орязвайте пенсиите", "Правителството ни заби юмрук в лицето".

Сред основните искания на здравния синдикат "Санитас" са прилагане на предвижданията на закона от 2017 г. за заплащане на работещите в бюджетната сфера и отпускане на стимул за риск за служителите от сферата на социалното подпомагане.

Новото румънско правителство, встъпило в длъжност на 23 декември 2020 г., одобри извънредно постановление, с което замрази заплатите в бюджетния сектор през 2021 г. Минималната работна заплата пък бе увеличена само със 70 леи брутно (28 лв.). Целта е да бъдат осигурени бюджетни икономии в размер на 17 милиарда леи тази година. Работещите в редица бюджетни сектори вече организираха протести срещу решението.