Не е тайна, че чаят е една от най-популярните напитки в цял свят. Хората го пият преди лягане, сутрин, за да се събудят или следобед - когато е времето за чай.

Няма никакъв проблем с ежедневното пиене на чай и всъщност има много ползи за цялостното ни здраве. Най-дълго живеещите хора пият чай всеки ден. Жителите на Окинава, Япония пият зелен чай или матча всеки ден.

Е, в зависимост от типа чай, който предпочитате, може и да няма голяма разлика между пиенето на чай и пиенето на кафе. Ако пиете чай с високо съдържание на кофеин като черен чай или Ърл грей, тялото ви може да изпита същите ефекти, както при пиенето на кафе.

Дори чайовете с голямо съдържание на кофеин обаче все пак съдържат по-малко кофеин, отколкото обикновена чаша кафе.
1. Ще приемете повече фитонутриенти

Чаят е пълен с хранителни вещества, които не можете да си набавите с други напитки. Фитонутриентите са обичайни растителни хранителни вещества, които подпомагат човешкото здраве по много различни начини. Те действат като антиоксиданти, помагат срещу алергии, намаляват риска от някои видове рак.
2.Ще регулирате метаболизма си

Има дори определени чайове, които могат да ви помогнат да регулирате метаболизма си, ако той е извън баланс по някаква причина. Зеленият чай конкретно има положителен ефект върху регулирането на метаболизма. Ако това е целта ви, опитайте черен, зелен или чай улун.
3.Действа противовъзпалително

Съставки, открити в зеления и черен чай, могат да окажат огромно влияние върху намаляването на възпалението в червените кръвни клетки. Те дори откриха, че хората с лупус, които ежедневно консумират зелен чай в продължение на 12 седмици, съобщават за по-малко възпаление в телата си.