Бум на заболели от чревна инфекция е регистриран във Варна, предаде bTV. За една седмица регистрираха 9 случая на така наречената „болест на хладилника” срещу едва 5 за последните 3 години.
Йерсинозата е чревна инфекция, която по принцип се среща доста рядко. Характеризира се с висока температура, диария, болки в ставите и втрисане.

„Човек не може да бъде източник на заразяването. Най-често се разпространява в есенно-зимния период. От 1 до 7 дни е инкубационният период. Човекът не е източник и имунитетът, който се придобива е траен”, обяснява Миглена Коларова, гл. инспектор в РЗИ-Варна.

Болестта се причинява от консумация на неизмити плодове и зеленчуци или при неправилното им съхранение в хладилника, тъй като бактерията се развива при ниски температури.

В хладилника трябва да се прибират подсушени продуктите, не трябва да влизат влажни”, съветва Стоянка Арнаудова, гл. инспектор към ОДБХ-Варна.

Специалистите съветват също да се поддържа много добра хигиена в хладилника. „Най-правилно продуктите в хладилника трябва да се съхраняват разделно. Може да видите - на отделните рафтове са сложени различни видове продукти. Готовите за консумация храни трябва да бъдат на отделен рафт от тези, които тепърва им предстои кулинарна обработка”, казва още Арнаудова.

При нелекуване навреме йерсинозата може да усложни състоянието на пациента и да доведе до апендицит или артрит.