Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на постоянна мярка "Задържане под стража" на Валентин Руменов (известен с прякора Пуйката) и Славчо Мегеров, съобщиха от прокуратурата.

Късно вечерта в петък двамата бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел грабежи, други двама участници в групата са обявени за издирване.

На 4 януари 2013 г. полицията в Кърджали задържа един маскиран, но изпусна 5 похитители на единствения частен трезор в града. Черен джип BMW, 4 500 евро, пистолет с патрони, маска и 37-годишният Славчо Мегеров в полицейския арест в Кърджали – това бяха "трофеите" на автопатрулите от същата нощ минути след полунощ, когато бе предотвратен опитът за обира. Престъпната група от общо 6 маскирани мъже се разбягала, когато алармената система на трезора се задействала и само след минута автопатрули обградили района. Мегеров обаче не успял да се отскубне и бил заловен, както си бил дегизиран с маската на главата и с ръкавиците. При разпръскването си обирджиите изхвърлили 4 500 евро и изоставили джипа на паркинга в задния двор на сградата. От автомобила бяха иззети пистолетът с патроните и маската. Общо 32 касети в трезора се оказаха разбити, само в една от тях е била на съхранение сумата в евро, останалите са били празни.

След нападението на трезора бяха образувани две досъдебни производства – за грабеж след неутрализиране на охраната и за опит за квалифицирана кражба чрез разрушаване на охранителни прегради и използване на технически средства. Обвиняемите са 5-има – Славчо Мегеров-Мегера, Хубен Митев, Явор Воденов-Циката, Росен Драгомиров-Синдбад и Валентин Руменов-Пуйката. Мегеров е ангажирал столичния адвокат Мариана Тодорова, а Митев – софийския Димитър Марковски, както и Елисавета Пенчева от Кърджали. Последните трима са от Перник и разчитат на защитата на адвокатите Ивана Бръмбарова от Кърджали и Асен Михайлов, и Иво Найденов от София. Първоначално обвиняемите бяха задържани под стража, впоследствие след различно продължили престои в ареста мярката им за неотклонение беше променена в домашен арест.