През 2004 и 2005 г. сегашният министър на инвестиционното проектиране Иван Данов е получавал суми от френската социална система, а същата банкова сметка, парите в която не са теглени оттогава, всеки месец е източвана в продължение почти на година - през 2013 г.

Това обясни министър Иван Данов. Заедно с него на тези въпроси отговаряха Реми Тюо, префект на криминалната полиция на Париж и генерален директор на СИВИПОЛ и Жерар Зерби, дивизионен комисар, ръководен служител в СИВИПОЛ.

Януари 2014 г. банката ми върна парите, но само за този месец, посочи Данов. Той е депозирал жалба пред прокуратурата на Париж преди няколко месеца за източване на сметката му.

Френските служители обясниха на свой ред, че той засега не е обект на разследване или преследване, а само като вносител на жалба за неща, засягащи негови лични проблеми - кражба на кореспонденция и източване на негова лична сметка, заяви Реми Тюо. Разследването не е приключило все още и на този етап не трябва да се разпространяват данни за това, отбелязаха експертите.

Тук работят френски фирми и те имат нужда да им се предостави съвет и одит в областта на сигурността, не сме тук да учим някого на нещо, отговори на въпрос на БГНЕС Жерар Зерби.

СИВИПОЛ е дружество за консултантски услуги, в което френската държава притежава 40% от акциите. То е свързано с френското МВР и е натоварено да изнася в чужбина ноу-хау-то на френското министерство на вътрешните работи в областта на сигурността. България работи със СИВИПОЛ от 2005 г. по различни проекти.