Великобритания обяви нова национална карантина от вторник.

На очакван с огромен интерес брифинг тази вечер министър-председателят Борис Джонсън призова сънародниците си да останат вкъщи от 3-ти ноември, за да бъде спряна разрастващата се вълна от случаи на COVID-19.

Новият "локдаун" (затваряне) ще продължи четири седмици, до 2-ри декември включително. Джонсън мотивира тежкото решение с факта, че претоварването на националната здравна служба би било морално бедствие". 

Отворени остават образователните институции - училища, университети и др.

До началото на декември британците могат да напускат домовете си само по уважителни причини. За такива се приемат: образование; работа - ако не е възможна работа от дома; тенировки и разходки на открито; медицински нужди; пазаруване на храни и стоки от първа необходимост; грижа за хора в нужда.

Заведенията не могат да приемат посетители. Ще могат да продават само храна за вкъщи.

Магазините ще работят, затова няма нужда от презапасяване, увери Джонсън. Ще бъдат допускани контакти в т.нар. "балони за подкрепа" (грижа за близки в нужда), а децата на разделени родители ще могат да се местят от дома на единия в другия.

Премиерът изрази надежда, че мерките ще дадат резултат преди Коледа и ще позволят на семействата да посрещнат празниците с близките си.