Белгия въвежда отново строга карантина - затварят се магазините в страната, с изключение на магазините за хранителни стоки, училищните ваканции се удължават до средата на ноември, границите все още са отворени. Това съобщи министър-председателят на кралството Александър Де Кроо след редовно заседание на Координационната комисия за борба с пандемията, предава TACC.

"След продължителни консултации с научната общност, Комисията реши да затегне карантината. Всички магазини, които не са наистина необходими, ще бъдат затворени, с изключение на тези с услуги за доставка, фризьорите трябва да спрат да работят, училищните ваканции се удължават до 16 ноември, работата от разстояние е задължителна, когато е възможно, - каза той. - На закрито е позволено да приемат не повече от един гост на семейство, а на открито - не повече от четирима души, на погребението е разрешено да присъстват не повече от 15 души.

С това решение Белгия въведе почти същата строга карантина, както през март и април тази година.

Белгийското министерство на здравеопазването съобщи, че Белгия мобилизира всички лица с медицинско образование и изпраща пациенти с коронавирус за лечение в съседни страни.