Европейските акции регистрират огромни понижения в последните дни на фона на затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса във Франция и Германия. Борсата във Франкфурт бе особено тежко засегната, като при последните осем търговски сесии бяха изтрити над 10% от стойността на германските акции.

Развитието на пандемията от COVID-19 обаче не е единственият фактор, допринасящ за разпродажбите на европейските пазари. Макар че перспективата пред водещите икономики на континента  в действителност изглежда мрачна, сривът на борсите е задвижван от глобалното отдръпване от рисковите инвестиции преди президентските избори в САЩ на 3 ноември, пише Маркъс Ашуърт за Блумбърг.

От друга страна, европейските пазари на облигации не реагират със същата загриженост. Доходността на германските и френските облигации, считани за активи убежища, остана почти без промяна в неделя, въпреки че и двете страни обявиха въвеждане на нови национални карантини.

Така че тук става въпрос за класическият сценарии – продаване на акции / купуване на облигации, който не е уникален за Европа. Доходността на американските ценни книжа също регистрира минимални промени въпреки разпродажбите на фондовите борси (особено сред технологичните компании).

В основата на притесненията на инвеститорите е рискът от оспорван изборен резултат, подобен на този при изборите през 2000 г., когато победителят стана ясен повече от месец след гласуването, след като Върховният съд на САЩ спира повторното преброяване на бюлетините във Флорида. Продължително отлагане на резултатите най-вероятно ще доведе до тежък срив на пазарите и поевтиняване на долара.

Разбира се, това не означава, че инвеститорите не отдават заслуженото внимание на пандемията. Нейните ефекти продължават да са повече от видими. В Испания, например, младежката безработица достигна зашеметяващите 40%. ндексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, се понижи през октомври до 49,4 пункта от 50,4 пункта през септември, достигайки най-ниско ниво от 4 месеца насам. Границата от 50 пункта разделя свиването от растежа.

Фактът обаче е, че докато президентските избори в САЩ не бъдат решени, инвеститорите в европейски акции ще останат предпазливи. Вотът през следващата седмица е важен за всички.