Един човек може да спаси трима тежко болни

 

Лечението на коронавирус с кръвна плазма е една от надеждите на лекарите по целия свят. У нас все още малко пациенти са лекувани по този начин, но целта е броят им да продължава да се увеличава.

 

 

Само в столичната ВМА преливане на плазма е извършено на около 30 болни. За популяризирането на каузата се грижи и Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“. С тяхна помощ 17 души вече са в клуба на дарителите, като част от тях са дарили плазма по два пъти. „Интересът е по-голям и желаещите постепенно се увеличават. Ние сме в готовност още от 10 май, но тогава нямаше нито толкова много заразени, нито толкова преболедували. Сега ситуацията е различна, има дни, в които по 3-4 души даряват плазма“, разказа пред „Здравен Телеграф“ директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов. Към момента центърът в София е единственият в страната, в който може да се дарява кръвна плазма, като той снабдява с нея болници в цялата страна. Очаква се обаче до края на годината кръвна плазма да може да се дарява и в останалите регионални кръвни центрове - във Варна, Плевен, Стара Загора. Те са одобрени да получат оборудване от Европейската комисия.

Граница

Най-търсената кръвна група е А+. Тя се среща в 45% от хората в общата популация и при 65% от болните с коронавирус. „Това, което хората трябва да знаят, е, че дарявайки плазма, те могат да спасят човешки животи. От един дарител получаваме 600 мл плазма, която стига за трима пациенти“, обясни още д-р Николов. От Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“ пък са категорични, че полза има за здравето и на самите дарители. За да станем такива, трябва да отговаряме на определени критерии. На първо място желаещите да дарят плазма трябва да имат положителен резултат от PCR тест. След него е необходимо да са изминали най-малко 40 дни. Ограничения има и във възрастта. За да дарим плазма, трябва да имаме навършени 18 години, но да не сме над 55 г. Освен това дарителите не трябва да приемат регулярно лекарства и да имат придружаващи заболявания.

Списък

„Важат и всички останали критерии като при кръводаряването“, уточни директорът на Националния център по трансфузионна хематология. За да разберат дали са подходящи, доброволците трябва първо да се обадят на телефоните в центъра, за да преминат през кратка телефонна анкета. Основните изисквания са да нямат придружаващи заболявания, включително алергии и проблеми с очите. Противопоказания има и за лица, претърпели скорошни хирургически интервенции, бременните и кърмещи жени. Забраната важи и за хора, които имат пресни татуировки или се подлагат на акупунктура, както и за такива, които са с тегло под 50 кг. След като бъдат одобрени по телефона, дарителите трябва да отидат на място в Националния център, където също се снема подробна анамнеза.

Процедура

Първо се взема малко кръв, за да се направят кръвни изследвания и за да се отхвърли наличието на трансмисивни инфекции. Самата процедура по даряване трае около 50 минути, като се взема венозна кръв. Извършва се с апарат за плазмофереза и кръвта преминава през специален апарат, който отделя единствено плазмата. Донорът получава 2 дни отпуск, както и сок, шоколад и малък финансов стимул. Желаещите да дарят рековалесцентна плазма могат да го направят в Националния център по трансфузионна хематология от понеделник до петък. Донори от цялата страна могат да даряват плазма в София, като разходите им се покриват от Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“, което за целта е открило фондонабирателна сметка (виж карето).

Лекар от ВМА е донор №1

Лекар от ВМА е най-големият дарител на кръвна плазма у нас. Д-р Дончо Дончев е бил доброволец в COVID отделението на болницата. След това самият той се е заразил и прекарал болестта тежко. Загубил 20 килограма и останал в болница 19 дни. След като се възстановява, д-р Дончев многократно дарява плазма, за да помогне на други заразени да живеят. Д-р Дончо Дончев получи и специална награда на тазгодишната церемония „Лекар на годината“.

Набират дарения в подкрепа на каузата

Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“ набира дарения в подкрепа на каузата „КОВИД-плазмата, достъпна за всеки нуждаещ се от нея“. „Нашата цел е даряването на реконвалесцентна плазма да бъде максимално улеснено за хората, които искат да помогнат. За целта изпратихме писмо с предложение до здравния министър Националният център по трансфузионна хематология да работи и в събота и неделя, а медицинските специалисти да получават справедливо възнаграждение за своя извънреден труд“, обясни председателят на сдружението д-р Павлина Михайлова. Полезна информация и отговори на много въпроси, свързани с даряването и лечението с плазма, се публикуват на фейсбук страницата на групата „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“, към която има създадена и група. Ако желаете да помогнете на каузата, можете да го направите с дарение по банкова сметка: IBAN BG 04 PRCB 9230 1051 53 92 01 в ПроКредит банк.