По данни на Регионалната здравна инспекция за последното денонощие на територията на област Русе са регистрирани 130 нови случая на коронавирус, което е поредният антирекорд в региона за период от 24 часа. 80 от новозаразените са жени, а 50 са мъже. 124 от установените през вчерашния ден случаи са на домашна изолация, а шестима души са хоспитализирани. Най-много заразени отново има в град Русе, като техният брой е 102-ма. Други 16 случая са в различни населени места от община Русе, като Мартен, Николово, Басарбово и Сандрово. Първи случай на коронавирусна инфекция е установен в село Долно Абланово, както и два случая в село Ястребово. Останалите 12 случая са в общините Борово, Бяла, Ветово и Сливо поле.

За съжаление през вчерашния ден са починали и двама души. Става дума за 74-годишен мъж от Басарбово и жена на 78 години от Бяла. И двамата са били с положителен PCR тест за коронаврирус и са били приети на болнично лечение съответно Университетска болница „Медика Русе“, както и в МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла. Ръководството и екипът на Областната управа изказват съболезнования на роднините и близките на починалите. Общо починалите с положителен PCR тест за COVID-19 от началото на пандемията в Русенско станаха 35-ма, като 21 от тях са мъже, а 14 са жени. За денонощието има и 20 излекувани пациенти, което означава, че оздравелите от началото на пандемията от COVID-19 в Русенско станаха 474.

От началото на пандемията диагностицираните с COVID-19 в областта са вече 1263-ма души, като активните случаи са 754. От тях 113 са на болнично лечение, а 641 са под домашна изолация.

При активните случаи броят на мъжете е 357, а жените са 397, което в процентно съотношение е 47% към 53%. Без съществена промяна в процентно отношение остава и разпределението при всички заболели от началото на пандемията. 689 са жените, а мъжете са 574, което в проценти е респективно 55 и 45.

Припомняме, че ръководството на Областна администрация Русе е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво и ежедневно следи ситуацията с разпространението на COVID-19 в региона. От Областния оперативен щаб апелират за спазване на всички противоепидемични мерки.