Cиндикалната федерация на служителите в МВР е взела решение за провеждане на национален протест на 8 ноември в София, съобщава МВР. Акцията ще е в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици“, в непосредствена близост до сградата на вътрешното министерство, и ще е под наслов „На коя линия е МВР?“.

Причината за полицейското недоволство е отказът да се увеличат заплатите им с повече от предвидените в следващия бюджет 10%. Служителите заявяват, че са обидени на управляващите, защото преди два месеца бе взето решение да се увеличат с до 30% заплатите в над 30 различни администрации с аргумента, че служителите са „на първа линия“. В същото време полицаите са непрекъснато на „първа линия“, но досега само част от тях са получили по 600 лв. бонус, обясняват от синдиката.

Освен това увеличението с 10% на заплатите на полицаите не е дори само за тях. В проектобюджета за следващата година правителството всъщност залага 10% увеличение на заплатите в цялата държавна администрация, приравнявайки ги към чиновниците.

Според съобщението на МВР националният протест се насрочва след новината, че въпреки недоволството на полицаите за заплатите им, управляващите внесоха в Народното събрание проекта за Бюджет 2021.

Преди да се стигне до националния протест служителите на МВР изразиха недоволството си на редица места в страната и продължават да обявяват нови места за протести.

Едва седмица след началото на протестите министър Христо Терзийски обяви, че е поканил на преговори синдиката, на които да бъдат обсъдени исканията на полицаите. Те трябва да се състоят на 2 ноември, но синдикатите заявиха, че няма да отменят подготвяните дотогава протести.