Седмичните аудиенции на папа Франциск, които обикновено се правят в сряда, вече няма да са публични. Причината риск от заразяване с коронавирус, обяви днес Светият престол, цитиран от ДПА.

Решението е взето, след като сред участниците в папската аудиенция на 21 октомври са били установени случаи на заразени с коронавирус. От 4 ноември аудиенциите ще се провеждат дистанционно, с предаване на живо от Апостолическата библиотека, както се правеше по време на затварянето през март и следващите месеци. 

По-рано тази седмица се разбра, че от Ватикана писмено са уведомили акредитираните дипломати, че изявите на папата за Рождество ще бъдат излъчвани онлайн и няма да се допуска лично присъствие.

Франциск поднови публичните си аудиенции на 2 септември, като всяка от тях се провеждаше или на открито, или в голяма зала. Към него бяха отправени критики, че по време на аудиенциите не носи предпазна маска. Осемдесет и три годишният папа е претърпял на младини операция заради заболяване, при която е била отстранена част от белия му дроб. Той попада в рискова група и е изложен на голяма риск, ако бъде заразен с COVID-19, отбеляза ДПА.