България е на трето място по ниско ниво на данъците в Европейския съюз, като общите приходи от данъци и осигуровки възлизат на 30% от БВП на страната. Това показва анализ на Евростат, който използва данни до края на 2019 г.

Преди нас в класацията са само Ирландия, където данъците и осигуровките представляват 22,7%  от БВП и Румъния, където показателят е 26,8% от БВП.

На дъното на класацията са Франция, където събраните данъци възлизат на 47,4% от БВП, Дания (46,9%) и Белгия (45,9%). В най-голямата европейска икономика Германия това съотношение е 41,7%, а в напусналата блока Великобритания – 35,3%.  

Средното за ЕС ниво е 41%, докато за страните от Eврозоната е 42%.

В показателя данъци и осигуровки към БВП влизат данъците върху дохода и печалбата, данък добавена стойност, вносни мита, акцизи, данък върху собствеността, както и нетни социални осигуровки, в това число такива за инвалидност, майчинство, безработица, стара възраст, заболяване и други.

Интересно е да се отбележи, че според изследванията този показател за България се увеличава. За първи път подобно изследване е било извършено през 1995 г., като тогава съотношението данъци и осигуровки към БВП на България е било 21,4%, сочат пресмятанията на Евростат. След това се колебае между 29% и 30%, като сегашната му стойност е най-високата, регистрирана от всички извършени анализи и е с 0,5 процентни пункта по-висока в сравнение с регистрираното за 2018 г. 

Най-голяма тежест у нас имат данъците върху продукцията и вноса (например ДДС и акцизите), които представляват 15,6% от БВП. От тях 9,2% от БВП са приходите от ДДС. След това се нареждат социалните осигуровки, които представляват 9% от БВП и накрая са данъците върху дохода, печалбата и собствеността (5,5% от БВП) – като физическите лица отговарят за 3,3%, а компаниите – за 2% от БВП.

Средното разпределение за ЕС е следното: приходи от данък върху продукцията и вноса 13,7%, осигуровки 14,2% и данъци върху приходите 13%, от които на физическите лица 9,6% и на компаниите – 2,7%.