Няма да се затварят кина и театри заради новата вълна на епидемията от COVID-19, заяви министърът на културата Боил Банов в интервю за сутрешния блок на bTV.

Според него кината и театрите са едно от най-сигурните места, тъй като там е осигурена дистанция, хората не разговарят и носят маски. Проблемите там са най-вече заболели артисти и работници.

Директорите по места могат да преценяват индивидуално да затварят или отлагат постановки, когато има болни артисти и служители. 

В областта на културата помогнахме на всички сериозно и дългосрочно. Инвестирахме много средства не просто в оцеляването, а в развитието, заяви още министър Банов по отношение на мерките, взедти от държавата в кризата.

"Подсигурили сме цялата система, хората са спокойни, разбраха, че държавата се е погрижила за възнагражденията им. Действаме според обстоятелствата и няма да затваряме нищо", каза още Боил Банов.

"Осигурени са буфери в новия бюджет, тази система, по която сега действаме, ще продължи да действа до пролетта. Парите за култура в новия бюджет са 28 млн. лева допълнително, осигурени са и 25 млн. допълнително за киното", уточни министърът.

Банов коментира и внесените промени в Закона за радиото и телевизията, които според него не са правени на тъмно.

„Аз лично съм извадил няколко члена по този проект за закон и те наистина касаят мандатите на генералните директори и управителните съвети. Направих го, защото именно председателят на парламентарната комисия Вежди Рашидов внесе още през лятото едни промени, които касаят мандатите и тяхното удължаване. Тогава 60 интелектуалци се подписаха срещу този закон, в момента подписката е над 2000 човека и той го изтегли след два дни. Няма как след такава акция Министерството на културата да извади пак удължени мандати“, заяви Банов. Той уточни, че промените в закона се обсъждат публично и още не е внесен в парламента.