Напоследък американският специалист по инфекциозни болести Антъни Фаучи, губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, основателят на Майкрософт Бил Гейтс и документалният режисьор и носител на Оскар Алекс Гибни направиха преглед на провала на американското правителство в превенцията и контрола на епидемията на новия коронавирус. „Когато САЩ започнат да критикуват САЩ“, избягването на отговорност от американските политици става безсмислено, пише Радио Китай.

„Напълно контролируем“ е заглавието на документален филм, направен от кинорежисьора Гибни и представен тези дни. Фактът е, че самото заглавие на филма е ирония за безотговорния подход на американските лидери в борбата срещу пандемията. Във филма са показани поредните провали на американското правителство в справянето с новия коронавирус и отправени сериозни критики срещу него. Филмовата творба е отражение на случващото се в цялата страна.

Както се казва във филма, след избухването на епидемията, в интервю пред телевизионни медии, американският лидер обеща: „Епидемията е напълно контролируема.“ Обаче фактите показаха друго. До днес, броят на потвърдените случаи на заразени от новия коронавирус в САЩ надмина 8.8 милиона, а починалите са над 220 хиляди. През изминалата седмица, за поредни два дена новите заразени надминаха 80 хиляди.

Издадената нова книга на губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо „Американска криза“, от гледна точка на управител на местна администрация, също описва процеса на разпространението на епидемията в щата Ню Йорк. В книгата си посочва, че американското федерално правителство трябва да отговори на дилемата за борбата срещу епидемията в щата. В същото време, Куомо критикува Вашингтон за прехвърлянето на отговорност върху Китай и СЗО. Той посочи, че новият коронавирус не е „китайски вирус“ и даде положителна оценка на постигнатите от Китай постижения в борбата със заразата и благодари на китайското правителство за дарените голям брой антиепидемични материали.

Независимо дали става въпрос за документален филм на известен кинорежисьор или нова книга на губернатор, всички те показаха един жесток факт, че „политическите сметки са по-важни от всичко“, това е логиката на американското правителство в борбата с пандемията.