Коронавирусът отмени около 2000 операции и процедури за малко повече от месец, пише "Монитор". В националната листа за планов прием в лечебните заведения са записани хиляди пациенти, които трябва да бъдат хоспитализирани в последните дни на октомври и през ноември.

Сега обаче те остават на опашка, тъй като от миналата седмица със заповед на здравния министър болниците в почти цялата страна преустановиха плановите операции. Такива временно няма да се провеждат във всички области, оцветени в оранжево и червено (виж карето), където заболеваемостта от COVID-19 е по-висока.

Забраната обаче не се отнася за извършването на трансплантации, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, а също дейностите по асистирана репродукция и ражданията. „Заповедта не касае първичната и специализирана извънболнична помощ, както и спешните пациенти. Тя не се отнася и до онези, които имат неотложни състояния по преценка на общопрактикуващия им лекар или друг специалист от извънболничната помощ“, уточниха от здравното министерство пред „Телеграф“.

В една от най-големите столични болници ВМА на опашка за прием са около 100 пациенти, които трябва да бъдат лекувани по различни клинични пътеки. Сред най-честите са диагностика и лечение на стенокардия, хирургично лечение при надбъбречни заболявания като киста на панкреаса и др. В две болници в Плевен пък записани за планов прием са още над сто души, като сред отложените процедури са тези по КП 069.1 за интервенционални процедури при заболявания на гастроинтестиналния тракт, КП 61 за диагностика и лечение на мултипленна склероза и др. Отложени са също операциите за смяна на тазобедрени и коленни стави, артроскопските процедури, както и офталмологичните, като консервативно лечение на глаукома, интервенции при заболявания на ретината и др. Списък с пациенти за планов прием са подали и болници в Шумен, Русе, Стара Загора. Много от лечебните заведения пък дори не са успели да въведат плановите си операции в националната листа.

От Българския лекарски съюз се обявиха против спирането на плановите операции (виж карето). С тяхното становище се съгласяват и много други медици от цялата страна. Сред тях е доц. Калоян Давидов, началник на клиниката по Урология в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. „Проблемите са няколко. На първо място, когато говорим за преустановяване на плановия прием, много хора разбират, че трябва да спрат да ходят на лекар. Те се страхуват и не търсят помощ. Така, въпреки че онкологичните заболявания продължават да се лекуват, профилактиката спира и хора със злокачествени заболявания си остават вкъщи недиагностицирани“, обяснява доц. Давидов.

По думите му в урологията има много състояния, които не са спешни, но при отлагане на тяхното лечение могат да се превърнат в такива. Една от клиничните пътеки например е 152 за ендоскопски процедури при обструкции на пикочните пътища. „Иначе казано, един мъж със затруднено уриниране и препълнен пикочен мехур, в който има 200 мл остатъчна урина, трябва да изчака, докато плановите операции бъдат възобновени. През това време обаче пикочният мехур може да бъде допълнително увреден и остатъчната урина да се увеличи. При това състояние за спешност приемаме, когато пациентът спре да отделя урина“, обяснява доц. Давидов.