Агенцията по заетостта стартира процедура за кандидатстване на работодатели за изплащане на средствата по реда на Постановление 151 от 03.07.2020 г. за запазване на заетостта на работници и служители след периода на извънредното положение, което е изменено и допълнено с Постановление 278 от 12.10.2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

Така започва третият етап на мярката "60/40".

Регламентираната подкрепа за новия етап е отново в размер на 60 на сто от осигурителния доход на работниците и служителите, но вече за месец август и ще се предоставя за период до 3 месеца, считано от 1-ви октомври до 31-ви декември 2020 г.

Информация за работодателите, процедура за кандидатстване, съдържаща условията, изискванията, реда и начина за кандидатстване, са публикувани на електронния сайт на Агенцията по заетостта, в рубриката "Финансови стимули за запазване на заетостта". Работодателите, получили средства в предходните месеци, ще могат на този етап на мярката да се възползват от някои административни облекчения, като например съкратен образец на заявление и намален пакет приложения към него.

От Агенцията обръщат внимание, че и при този трети етап от подкрепата по мярката 60/40, съгласно актуалните нормативни документи, заявлението и документите за изплащане на средства по реда на Постановлението следва да се подават към Дирекция "Бюро по труда", обслужваща територията по мястото на работа на работниците и служителите, независимо от начина на подаването им. В случай на повече обекти в различни населени места, работодателите могат да подадат едно общо заявление за работниците и служителитe от всички обекти в една Дирекция "Бюро по труда", на чиято територия се намира поне един обект на работа.

Препоръчително е, работодатели, които осъществяват дейност на обекти на територията на Столична община и извън нея, да подават документи за кандидатстване в Дирекция "Бюро по труда", която обслужва територията на обекта/тите извън София.

Документите могат да се подават по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване /ССЕВ/ или чрез лицензиран пощенски оператор, както и на място в съответната Дирекция "Бюро по труда".

Всички териториални поделения на Агенцията по заетостта в страната са на разположение за въпроси и допълнителна информация на кандидати, запознали се с публикуваните документи за кандидатстване по ПМС 151/03.07.2020 г., изменено и допълнено с ПМС 278/12.10.2020 г., за изплащане на средства за запазване заетостта на работници и служители след периода на извънредното положение.