А1 и SAP България сключиха стратегическо партньорство, което ще позволи на телекома да разшири портфолиото си от SAP решения и услуги с фокус върху добавената стойност за бизнес клиентите. Общата цел на двете компании е да подпомогнат процеса на цялостната дигитална трансформация на бизнеса у нас и да подкрепят развитието на „умните градове“ в България.

А1 е единствената компания в България до момента, която е официален Reseller на SAP и има право да предлага на клиентите си лицензи за ERP решенията за малки и средни компании SAP Business One, и за по-големи корпорации SAP S/4Hana. Така А1 може да консултира клиентите си кое от решенията е подходящо за тях спрямо размера и спецификите на бизнеса им. Освен това телекомът ще предлага и други SAP-базирани услуги, включващи бизнес консултиране, внедряване, поддръжка и обучения, лицензи и внедряване от цялостното портфолио на SAP. Сред тях са решения, свързани с изграждането на интелигентно предприятие, за клиентска удовлетвореност, както и системи от сферата на „Интернета на нещата“.

Главният изпълнителен директор на А1 България, Александър Димитров, заяви: „Цялостната дигитална трансформация на бизнеса и обществото е водеща мисия както за А1, така и за SAP. Щастлив съм, че с обединени усилия ще допринесем значително за ускоряване на тези процеси, които излязоха на преден план в настоящата ситуация. Технологичната експертиза, огромната база от клиенти и иновативните идеи на А1 дават необятни възможности за решаване на реалните технологични проблеми на бизнеса. Разширяването на портфолиото ни от SAP-базирани решения ще ни позволи да предложим повече и по-добри решения за бизнес клиентите, които ще им помогнат в днешната трудна икономическа среда. Партньорството ни със SAP България е поредната стъпка от усилията на А1 за дигитализация на бизнеса в България.“

„Присъединяването на А1 към нашата екосистема от бизнес партньори е важен момент за нас, защото съм уверен, че заедно ще постигнем още повече по отношение на дигитализацията на бизнеса в България. Портфолиото от SAP решения създава множество възможности за бизнеса, но само с доверен партньор като А1, който да консултира бизнеса и да води процеса по успешната интеграция, можем да сме сигурни в позитивното влияние, към което се целим“, коментира и Радомир Миланов, управляващ директор на SAP България

По този начин бизнес клиентите на А1 могат да възложат на един партньор целия процес – консултации кои SAP решения са най-подходящи за тяхната дейност, внедряване и поддръжка на системите, обучение на служителите за използване на софтуера, както и техническата обезпеченост на услугата.

Предимство за бизнес клиентите на А1 е и възможността за ползване на SAP решенията по модела софтуер като услуга (Software as a Service), с месечен абонамент, като така спестява на компаниите първоначалната инвестиция за лицензи, сървърна инфраструктура и консултантски услуги за внедряване. Важно преимущество е също, че софтуерът се предлага като облачна услуга, която се хоства в специализирания център за данни на А1 в София. Това спестява допълнително време и разходи на компаниите. Те могат да разчитат за консултации от експертите от SAP Компетентен център, който А1 развива от 15 години.

Друго ключово направление от партньорството е желанието на А1 и SAP България да подкрепят развитието на общините в стремежа им да се превърнат в „Умни градове“ чрез интелигентни, надеждни и достъпни услуги. Комбинацията от аналитични платформи на SAP и експертизата на А1 в сферата на „Интернет на нещата“ могат да подобрят значително темповете, с които българските градове въвеждат интелигентни решения, спестяващи ресурси и решаващи ключови въпроси за гражданите.