Областните оперативни щабове в цялата страна масово затягат мерките след като само за ден у нас бяха регистрирани над 2000 случая на новозаболели в страната. 

Вижте тук какви са ограниченията в някои от най-критичните области:

Пловдив:

За ограничаване на разпространението на коронавируса Областният кризисен щаб в Пловдив препоръчва на хранителните и нехранителните магазини да въведат строг пропускателен режим за гражданите и да гарантират спазване на противоепидемичните мерки.
Щабът съветва търговските обекти да въведат удължено работно време с цел разреждане на потока от клиенти.
Ресторантите могат да работят при запълване на капацитета си до 50% и максимум шест души на маса, а нощните заведения - до четири души на маса.
На община Пловдив се препоръчва да се увеличат автобусите в пиковите часове, за да се избегне струпването на пътници.

Русе:

По данни на Регионалната здравна инспекция, за последното денонощие на територията на област Русе, са регистрирани 90 нови случая на коронавирус, като от тях 54 са при жени, а 36 при мъже.
83 от новозаразените остават под домашна изолация, а седем са хоспитализирани. За съжаление един от новоприетите пациенти в Университетска болница „Канев“, е починал.
Става дума за 82-годишен русенец, който е бил с множество придружаващи заболявания, сред които и тежки сърдечно-съдови проблеми. В лечебното заведение е бил докаран в изключително тежко състояние и въпреки усилията на медиците не е успял да излезе от състоянието, в което е бил.
Така в Русенско от началото на пандемията с положителен PCR тест за COVID-19 починаха 30 души, от които 18 мъже и 12 жени. Сред случаите от последното денонощие има и четирима ученици, като трима от тях са от 11 клас на АГ „Гео Милев“. Другият ученик е десетокласник в Националното училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов“.
Същевременно с коронавирусна инфекция са и още три учителки, както и жена от персонала на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“. Трите учителки са съответно от СУ „Васил Левски“, ОУ „Иван Вазов“ и Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“. С COVID-19 е и една учителка от детска градина „Иглика“.
Общо броят на диагностицираните с COVID-19 в областта стана 903 души, като активните случаи са 445. От тях 77 са на болнично лечение, а 368 са под домашна изолация.
Броят на мъжете сред активните случаи е 225, а жените са 220, което в проценти е съответно 51% и 49%. Без съществена промяна остава и  разпределението при всички заболели от началото на пандемията. 487 са жените, а мъжете са 413, което в проценти е респективно 54% и 46%.
За изминалите 24 часа има и девет новоизлекувани пациенти, с което броят на оздравелите от началото на пандемията от COVID-19 в Русенско достигна 428.
От 28 октомври до 8 ноември, на територията на област Русе се преустановява дейността на дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други подобни заведения за развлечение на закрито.
За същия период се забраняват и всички видове масови мероприятия на закрито и открито. Ще се допускат сватби, кръщенета и други подобни събития на закрито, но при условие, че не се събират повече от 30 души на едно място.
Областният оперативен щаб препоръча и да се създаде организация за преминаване към дистанционна форма на обучение във висшите учебни заведения, където е възможно. От там посъветваха и за дистанционна форма на работа на работниците и служителите в случай, че това е приложимо.
При невъзможност за организация на дистанционна форма на работа се препоръчва да се осигури физическа дистанция от минимум 1.5 метра между работниците и служителите в офиси, работни помещения и предприятия.
Всички лица са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата. Дезинфекция трябва да се извършва поне четири пъти на ден в работните помещения, офисите, предприятията, както и в транспортните средства, които се използват от фирмите за транспорт на служители.
Област Русе се намира в т.нар. "червена зона" на заболеваемост от COVID-19. 

Разград

Считано от 25 октомври Област Разград също попада в рисковата „червена” зона за разпространение на COVID-19, след като за последните две седмиците заболеваемост е 180 на 100 000 население.

Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването в лечебните заведения за болнична помощ се спират плановите операции и плановия прием, съобщават от пресцентъра на областната управа.

През последното денонощие на територията на област Разград са регистрирани 28 нови доказани случая на COVID-19. От тях 18 са в Разград, по един има и в Благоево, Дянково, Кара Михал, Богданци, Езерче, Китанчево, Раковски, Веселина, Завет и Костанденец. Всички контактни лица са издирени и поставени под карантина.

Под карантина са поставени четвърти клас в ОУ „Отец Паисий“ в Разград, поради положителен класен ръководите. Има и един положителен учител в ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ Разград

Продължава изследването на персонала и домуващите в Дом за стари хора – Разград. От Щаба апелират за стриктно спазване на всички въведени противоепидемични мерки. Общо регистрираните случаи от COVID-19 в област Разград са 480. От тях активни са 276, на домашно лечение са 203, а ново хоспитализираните са 5.

Монтана

Областният медицински съвет в Монтана реши дискотеките в региона да могат да работят, но без да канят гостуващи изпълнители, защото това ще намали броя на посетителите и вероятността от заразяване с COVID-19.
Проверка в съботната нощ е установила, че по това време в дискотека в Берковица е имало 60 души, в друга във Вършец - 50 души, в трета в Монтана - 40 души и т.н.
Област Монтана е със средна заболеваемост от новия коронавирус от 185 на 100 000 души, съобщиха от РЗИ.

Плевен

В Плевен, с решение на Областния оперативен щаб, се забраняват обществените мероприятия в цялата област от днес до 13 ноември, включително. Това съобщиха от областната администрация. Спира се дейността и на пенсионерските клубове.
РЗИ ще изисква всекидневна информация от всички болници за заетостта на леглата за COVID-19. В Плевен ще бъде изработен алгоритъм, при възникване на необходимост, за пренасочване към други болници на пациенти от спешното отделение на УМБАЛ "Д-р Г. Странски". Директорът на лечебното заведение - доц. Цветан Луканов, е заявил, че лекарите и медицинският персонал са претоварени и е нужна подкрепа. Вече са привлечени стажант-лекари и сестри, които работят извън отделенията за COVID-19.
Щабът е обсъдил командироване на персонал от други лечебни заведения към тази болница, ако ситуацията се утежни. От болницата "Сърце и мозък" са заявили готовност да помогнат с екип.
Според началника на РУО, Албена Тотева, ситуацията в образованието е спокойна. Под карантина са четири паралелки, приоритетно е присъственото обучение. Директорите на училища са получили указание да се преустановят екскурзиите, извънкласните дейности, посещенията на музеи. Заседанието е ръководено от областния управител на Плевен Мирослав Петров.

Ямбол

До 30 ноември в област Ямбол се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки.
В хранителните и нехранителните търговски обекти се засилва контролът за носене на предпазни средства.
Въвежда се и пропускателен режим, за да се избегне струпването на хора, количките и кошниците ще се дезинфекцират след всеки клиент.

Габрово

 Затварят нощните заведения и в област Габрово. Заради усложнената епидемична обстановка на територията на областта, до 2 ноември, включително се прекратява работата на дискотеки, пиано-барове, нощни клубове.
Ежедневно се следи информацията от всички училища за броя на отсъстващите ученици и педагогически специалисти, поради карантиниране като контактни лица на заболели от COVID-19.