Европейският съюз подкрепи бившата финансова министърка на Нигерия, Нгози Оконьо-Ивеала, за лидерския пост в Световната търговска организация, изпращайки сигнал на доверие към Африка, съобщи за „Ройтерс“ представител на ЕС.

Заедно с настоящата южнокорейска министърка на търговията Йо Мйън-хе, Оконьо-Ивеала стигна до финалния етап от избора на нов ръководител на СТО. За първи път в 25-годишната история на организацията се очертава тя да бъде оглавена от жена. Победителката ще замени бразилеца Роберто Азеведо, който обяви преждевременното си напускане, преминавайки към директорския екип на PepsiCo, където ще отговаря за корпоративните отношения.

Подкрепата на ЕС се счита за силен сигнал за засилване на многостранния ред и взаимното доверие между блока и Африка. СТО е изправена пред две предизвикателства – влошаването на търговските отношения между САЩ и Китай, както и критиките от страна на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, която замрази апелативния орган, блокирайки назначаването на съдии.

В момента 66-годишната Оконьо-Ивеала е директор на Борда на глобалния съюз за ваксини Gavi, основан от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и ангажиран с осигуряването на достъп до имунизация в по-бедните държави.