Справедливо ли е служителите, които генерират печалбите на фирмите, да поемат неочакваните разходи?

Броят на случаите на Covid-19 нараства по света и много служители работят от домовете си. Но престоят у дома нерядко има своята „дебела” цена. А идва зима и сметките тепърва ще нарастват.

За повечето служители, които сега са в домовете си, вместо в офисите, работата от вкъщи струва доста. Сметките за ток сега са по-големи, защото почти всички електроуреди в дома се използват постоянно. По-големи са и сметките за вода, за отопление или охлаждане.

Практиката показва, че много от хората са били неподготвени за скока на сметките, произтичащ от дистанционното работене. Сега тези хора са изненадани.

Неприятни изненади

В много страни по света действат различни тарифи за използване на електроенергия според времето от денонощието. Обичайно през нощта стойността е най-ниска. Дневните цени обаче могат да са доста по-високи. Затова сметките за ток са носители на едни от най-неприятните изненади.

„Знаех, че потреблението ми ще се увеличи, но със сигурност не до нивото, което открих”, обяснява 28-годишният Гарет, SEO специалист във Великобритания, в репортаж по темата в Wired. „Месечните ми спестявания трябва да бъдат пожертвани – а това е изключително неприятно”.

Подобно на милиони друго хора по света, Гарет е прекарал летните месеци на своя работен компютър, в дома си, на кухненската маса. Включен е и втори монитор, който работи цял ден. Зарядното за телефона живее в контакта. Каната с гореща вода за кафе и чай е в постоянна готовност.

Някои проучвания сочат, че броят на домашните устройства, които са постоянно свързани към интернет, рязко е нараснал от пролетта насам. В домовете има средно по 12 такива джаджи. Това е обяснимо – у дома сега има компютър за всеки работещ човек, поне по един смартфон, а също и по един компютър за децата, които учат онлайн. При това положение сметката за ток се увеличава.

Нерядко нарастват и разходите за интернет свързаност. Когато всички членове на домакинството са онлайн и използват видеоконферентни връзки, капацитетът на домашния интернет може да се окаже недостатъчен. Преминаването към абонамент с по-големи възможности, разбира се, струва пари.

При хората, за които постоянната онлайн свързаност е важна за работата, е нужно да има и втора, резервна интернет връзка. Това допълнително натоварва бюджета.

На някои места са скочили и сметките за вода. Там, където животворната течност струва скъпо, всяко пускане на водата в тоалетната означава покачване на месечната сметка. А в домакинство с 4 човека, обитаващо дома цял ден, тоалетната се оказва най-често посещаваното помещение.

Това не е всичко. Работещите хора сега имат и разходи, които по-рано са били покривани от работодателя. Например, в много офиси досега хората са се хранели в местна „столова”, където храната е евтина. Сега те трябва да си готвят у дома.

Зимни неволи

С наближаването на зимата е ясно, че сметките тепърва ще се увеличават. Някои домакинства ще се опитат да си спестят разходи, като се лишат от известни удобства. Това обаче поставя в риск тяхното здраве, предупреждават здравни експерти.

Така например, престоят в хладни помещения може да доведе не само до настинки, но и до сериозни здравословни проблеми за хората с хронични заболявания. Ако студът бъде допълнен и от влага, рискът е особено голям.

Заради опасенията за сметките някои служители настояват офисите им да бъдат отворени отново. Те искат да си ходят на работа „както обичайно”.

„Ходя на работа с велосипед, така че нямам разходи за пътуване до работното място”, казва 25-годишната Кейт. „Имаме субсидирана столова, така че храненето вкъщи ми е много по-скъпо. Върша същата работа, но вече не получавам тези предимства, а за сметка на това имам повече разходи”.

Кой ще плати

Всичко това извиква на дневен ред въпроса не трябва ли работодателите да покрият неочакваните разходи на дистанционно работещите. Във Великобритания дори призоваха правителството да задължи фирмите да изплащат на своите служители компенсации за разходите при работа от дома, каквито домакинствата трупат от април насам.

Въпросът е доста по-дълбок от обикновено хленчене на работници, опитващи се да изтръгнат всяка възможна стотинка от фирмите, в които работят. Става дума за справедливостта. Справедливо ли е служителите, които генерират печалбите на организациите, в които работят, да поемат неочакваните разходи?

Кейт не мисли така. „Управлявам екип от хора, някои от които трудно се справят с бюджетите си, а работата ни наистина върви добре, въпреки Covid-19. Напълно възможно е работодателите ни да обмислят жест, който може да помогне за облекчаване на тежестта върху служителите. За хората сегашната криза е силен удар по джоба”.

За много хора сега, когато часовниците се „върнаха назад”, темата е на дневен ред: с по-малко слънчево греене, по-кратка светла част от деня, повече студ и по-малко възможности за излизане, работата от къщи обещава да натовари бюджетите. Всички ще усетят тежестта на това дистанционно работене.