Повече от половината от малките и средни компании от Стария континент (55%) виждат бъдещето си в опасност без съществено подобрение в оборота си и обмислят закриване през следващите 12 месеца в резултат на неблагоприятното въздействие на covid-кризата върху доходите им. Това сочат резултатите от проучване на McKinsey, цитирано от eleconomista.es.

Проучването, проведено през август от консултантска компания между 2200 малки и средни предприятия от пет основни европейски икономики (Германия, Франция, Италия, Испания и Обединеното кралство), отразява дълбокото въздействие на компаниите, които отчитат спад в приходите с около 70%.

Малките и средни предприятия в Италия и Испания са най-засегнати, съответно с 80% и 77%, показващи спад в оборота заради пандемията. Всъщност, 33% от консултираните в Испания посочват, че това намаление е много важно, докато в Италия процентът е 30%, на една линия с Обединеното кралство.

В изследването се посочва, че малко европейски компания са били оптимисти за бъдещето на икономиката и около 80% са описвали настоящата икономическа ситуация като слаба или много слаба, въпреки че се наблюдават дълбоки различия между страните. Ето защо броят на малките и средни европейски компании, които ще преживеят кризата, до голяма степен ще зависи от несигурния бъдещ ход на пандемията и цената, която тя има върху доходите им. 

В този смисъл 55% от анкетираните малки и средни предприятия изразяват загрижеността си от риска от затваряне през следващите 12  месеца, ако приходите бъдат стабилни, а ако ситуацията се влоши, с допълнителен спад в продажбите между 10% и 30% около 77% от компаниите биха помислили за закриване до септември 2021 г.

Ако ситуацията се подобри и приходите се увеличат между 10% и 30%, 39% от малките и средни фирми изразяват загриженост относно способността си да продължат с дейността си до септември 2021 г.

11% от анкетираните предупреждават за риска от обявяване на фалит в рамките на период от шест месеца, включително 13% във Франция и 11% в Испания, докато в Италия и Германия този риск се отчита при 10% от участниците в проучването и от 9% от анкетираните малки и средни предприятия във Великобритания.