Грозните хора са склонни да надценяват външния си вид, докато красивите хора често подхождат по-реалистично към този въпрос. До този извод, както съобщава изданието DR, са стигнали датски учени.

В хода на проучването експертите успели да изведат три принципа на красотата, които съществуват при всякакви условия.

Първо – това е симетричното лице. Според учените хората предпочитат симетрията не защото обществото просто я смята за красива. Факт е, че тя е знак за добри качества, които могат да бъдат предадени на потомството. За разлика от нея асиметрията сигнализира за лоши гени, обясни Мадс Майер Йегер, професор в Катедрата по социология в университета в Копенхаген.

Вторият критерий за красота, според изследователите, е наличието на черти на лицето, които са възможно най-типични за средностатичстическия представител на вашия народ.

Трето - гладка кожа. Тъмните кръгове под очите, обрива или бледия тен на лицето могат да затруднят преценката за външния вид от друг човек.
Учените са открили също, че следите от въздействието на слънцето и бръчките се разглеждат като признаци на старост. Те могат да се считат също и за последица от лошо здраве.