По данни на Регионалната здравна инспекция за последното денонощие на територията на област Русе са регистрирани 21 нови случая на коронавирус, като 15 от тях са от гр. Русе и съответно по един от Басарбово, Бабово, Бяла, Червена вода и двама от Сандрово. 11 от новоустановените случаи са при жени, а 10 при мъже. Само 7 от заболелите през последните 24 часа остават под домашна изолация, а останалите 14 са хоспитализирани.

Сред новозаразените с коронавирусна инфекция е и още един шестокласник от ОУ „Иван Вазов“. Така там случаите станаха три – двама ученици от шести клас, но от различни паралелки и една начална учителка. Всички те бяха установени през тази седмица.

Без промяна остава епидемичната обстановка и в двете социални заведения, в които през последните няколко дни бяха регистрирани общо 9 случая на коронавирус. Припомняме, че заразените в Центъра за настаняване от смесен тип на деца/младежи с увреждания „Розовата къща“ са петима – две лица от персонала и трима потребители, а в Центъра за настаняване от семеен тип за лица с психични разстройства „Райна Гатева“ има четирима болни – двама от персонала и двама потребители.

Общо броят на диагностицираните с COVID-19 в област Русе достигна 818 души, като активните случаи са вече 376. Към момента 83 от тях са на болнично лечение, а 293 са оставени под домашна изолация.

Запазва се тенденцията от последните няколко дни при активните случаи броят на мъжете да е по-голям отколкото на жените. Мъжете са 202-ма, а жените са 174, което в проценти е съответно 54 и 46. Почти без промяна остава разпределението при всички заболели от началото на пандемията, но там съотношението е обратно. 432 са жените, а мъжете са 386, което е респективно 54% и 46%.

За изминалите 24 часа има и двама новоизлекувани пациент, което означава, че оздравелите от началото на пандемията от COVID-19 в Русенско станаха 413.

Припомняме, че Областният оперативен щаб е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво и ежедневно следи ситуацията с разпространението на COVID-19 в региона. От Щаба апелират и за спазване на всички въведени противоепидемични мерки.