"Фандъкова хвърля прах в очите на хората и Столична община си измива ръцете с нас като най-удобен бранш", това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред "Фокус", след като столичният кмет обяви, че Софийският оперативен щаб е решил от утре нощните заведения - барове, клубове и дискотеки, да бъдат затворени за две седмици заради резкия скок на заразени с коронавируса.

"Първо, все още нямаме заповед. На този етап няма заповед. За нас това е абсолютно е хвърляне на прах в очите на хората, че нещо се прави и се бори с пандемията, което няма да доведе до никакви здравни резултати. Видяхме в Европа, че трета седмица числата се покачват", подчерта Алибегов.

Според него ограничаването на работата на заведенията няма да продължи само две седмици.

"Откровена лъжа е това, че ще бъде само 14 дена. Всички знаем, че стигне ли се до затваряне, ще отидем до март месец. Ако първия път не успяха да фалират целия бранш, то този път ще фалират всички. Нощните заведения няма да издържат така. Не съм убеден, че след 10 дена няма да кажат да затворим и дневните", допълни той.

Председателят на УС на Сдружение "Българска асоциация на заведенията" обясни, че след 10 дни това затваряне ще струва хиляди работни места.

"В момента няма никакво доверие между нас и Столична община. Тази заповед на Фандъкова е прах в очите на хората, колкото да каже, че прави нещо. Този прах в очите на хората на този етап ще е около 120 000 работни места, защото ще затворят в цялата страна нощните заведения, а след 10 дена ще струва 450 000 работни места. Без никакви показатели, без никакво основание, без нито едно огнище в заведенията ти решаваш, че нощните заведения са проблем. Има огнища в училища, в цехове, във фабрики, в старчески домове. Как така изведнъж ще затворим заведенията, където няма нито едно огнище. Събирали се били хора. Това не води до зараза, може би сме си взели правилни мерки. Нямаме болни бармани, сервитьори и готвачи. Шивашките цехове са пълни с болни, общинските предприятия са пълни с болни, при нас няма. Защо някой си измива отново ръцете с нашия бранш? Не е доказано, че това ще спре пандемията, доказано е точно обратното. В Европа вървят нагоре числата всеки ден, при условие, че всичко е затворено, има вечерен час до 21, 00 часа и ресторантите затварят в 21.00 часа, а Франция вчера с пореден рекорд", изтъкна още Алибегов.