Без достатъчно сън рискът от сърдечни заболявания и инсулт се увеличава. Без значение каква е възрастта, теглото на човека или колко тренира или пуши. В същото време хората, които вече имат високо кръвно налягане, коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност или данни за прекаран инсулт, спят по-лошо. Сърдечните проблеми могат да повлияят на съня, но и сънят може да повлияе на сърдечните проблеми, е краткото предупреждение на  д-р Сюзъл Патил  , клиничен директор на “Джон Хопкинс Слийп Медсин”.

Но колко сън е достатъчен? Правилото от учебника е седем до осем часа на нощ за порасналите хора. Но индивидуалните нужди на организма варират в отговор на множество фактори, сред които и възрастта и темпераментът.

Критерият, че спите достатъчно, е да можете да легнете и да заспите в рамките на около 15 минути, а сутринта да се събудите без будилник и да се чувствате отпочинали, смята експертът по съня.

Особено характерно е влошеното качество на нощната почивка при страдащите от сънна апнея  - състояние, при което дишането спира закратко, но многократно по време на сън, лишавайки организма от кислород. Много хора обаче не осъзнават, че имат такъв проблем, защото в критичния момент мозъкът им ги събужда и си поемат живителната глътка въздух. По-често проблемът е разпознат от партньорите им, обаче със страничния му ефект - хъркането. Всъщност големият риск е друг. Според изследване на “Джон Хопкинс” тежката сънна апнея в средна или напреднала възраст може да увеличи риска от преждевременна смърт с до 46%.

Събуждате ли се уморени и със сухота в устата? Чувствате ли се сънливи или уморени през деня? Това са признаци на сънна апнея. Другите симптоми включват хъркане и паузи в дишането по време на сън.