Извънредно заседание на Областния оперативен щаб в Русе ще има на 26 октомври (понеделник). На него ще се обсъжда дали да има нови противоепидемични и ограничителни мерки заради ситуацията с коронавируса.

В Русенско за денонощие са установени 53-ма души с инфекцията, един е излекуван, а 75-годишен мъж е починал, съобщиха от Областния оперативен щаб.

По време на заседанието ще бъде разгледан и алгоритъм за временно прекъсване на учебния процес и преминаването от присъствена в дистанционна форма на обучение на едно училище, група училища, всички учебни заведения на територията на дадено населено място или областта, при наличие на висока заболеваемост и данни за отсъстващи ученици.

От Областния оперативен щаб информират, че четирима ученици и учителка са диагностицирани с вируса през последното денонощие в Русе. Става дума за трима единайсетокласници от английската гимназия и първокласник от СУ "Васил Левски", който е бил под карантина, тъй като класната му е с потвърден PCR тест отпреди седмица. Установената заразена учителка е от ОУ "Иван Вазов".

От щаба информират, че 65-годишен потребител от Центъра за настаняване от семеен тип за лица с психични разстройства "Райна Гатева" е диагностициран с COVID-19. Така заразените от социалното заведение вече са четирима. Останалите трима са медицинска сестра, социален работник и 75-годишен потребител, които бяха диагностицирани с инфекцията по-рано тази седмица.

От Регионалната здравна инспекция са направили PCR тестове на всички останали потребители и на персонала, като резултатите им са отрицателни.