Както беше обявено по-рано през деня от Областния оперативен щаб за изминалите 24 часа в Русенско са установени 53 нови случая на COVID-19.

Сред тях са четирима ученици и една учителка. Става дума за трима единайсетокласници от АГ „Гео Милев“ и един първокласник от СУ „Васил Левски“. Необходимо е да се отбележи, че детето от най-голямото русенско училище е било под карантина като контактно на класната си, която беше доказана като потвърден случай преди седмица. Установеният случай на заразена учителка през вчерашния ден е при преподавателка от ОУ „Иван Вазов“.

Увеличава се и броят на заболелите в Центъра за настаняване от семеен тип за лица с психични разстройства „Райна Гатева“. Там с доказана коронавирусна инфекция са вече четирима души, като двама от тях са от персонала. Припомняме, че първо с положителен резултат от PCR тест се оказаха 77-годишна медицинска сестра и жена на 44 години, която е социален работник в социалното заведение. Вчера с COVID-19 е бил диагностициран и 75-годишен потребител на услугата, а късно снощи се е станал ясен още един положителен резултат отново при домуващ там. По-конкретно става дума за мъж на 65 години, който също както другия потребител е изолиран в центъра. От Регионалната здравна инспекция са извършили повторна проверка в социалното заведение през вчерашния ден. Извършена е и основна дезинфекция в сградата. Направени са PCR тестове на всички останали потребители, както и на персонала. Техните резултати са отрицателни.

Без промяна остава епидемичната ситуация в Центъра за настаняване от смесен тип на деца/младежи с увреждания „Розовата къща“ в Русе, където установените случаи са пет – 2 лица от персонала и трима потребители.

Ръководството на Областна администрация Русе е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво и ежедневно следи ситуацията с разпространението на COVID-19 в региона. От Областния оперативен щаб апелират и за спазване на всички въведени противоепидемични мерки.