Държавите-членки на ЕС трябва незабавно да спрат продажбата на паспорти, eвропейското гражданство не е стока, призоваха евродепутати, които визираха България, Кипър и Малта.

На дебат в Европарламента днес бе изтъкнато, че само тези три държави предоставят гражданство в замяна на инвестиция чрез т.нар. „златни паспорти“. 19 държави от ЕС изпълняват програми за „пребиваване чрез инвестиции“, известни като „златни визи“, но това е друго.

През януари 2019 г. Европейската комисия създаде експертна група с представители на всички държави-членки на ЕС, която да разработи общи стандарти и насоки по тези въпроси.

По време на дебата в пленарна зала с комисаря по правосъдието Дидие Рейндерс членовете на ЕП подчертаха съпътстващите рискове, които тези програми пораждат, а именно прането на пари, данъчните измами и корупцията. Те настояха, че Европа не трябва да има „лесен вход за престъпниците“.

Евродепутатите подчертаха, че предоставянето на европейско гражданство на граждани от трети държави без подходящи проверки и прозрачност има отрицателни последици в други държави членки, което подкопава взаимното доверие и общите ценности.

Няколко от участниците в дебата се позоваха на неотдавнашния скандал в Кипър, при който високопоставени длъжностни лица, между които и депутати, предлагат помощ на фиктивен китайски изпълнителен орган с криминално досие за получаването на кипърски паспорт чрез националната схема „гражданство срещу инвестиции“. Отбелязано бе решението на Европейската комисия за започване на производства за установяване на неизпълнение на задължения срещу Кипър и Малта.

Част от евродепутатите отбелязаха, че делът на приходите от тези програми е значителен за държави като Кипър, докато техните опоненти заявиха, че ценностите и правата на ЕС не са за продан.

 

България: Възнамеряваме да се поправим

На 8 октомври 2019 г. Министерският съвет е одобрил и внесъл в Народното събрание предложение за законови промени, с които да се измени режимът за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции. Това припомниха от Министерството на правосъдието след писмото на ресорния еврокомисар Дидие Рейндерс до Десислава Ахладова, с което е отправено искане да се обмисли постепенното премахване на този режим.

Предложенията предвиждат отпадане на два текста от закона, даващи възможности чужденци да стават български граждани в случаите на краткотрайни инвестиции в нашата страна.

Предложената отмяна на разпоредбите е продиктувана от необходимостта за решаването на установени проблеми при прилагането на закона във връзка с придобиването на гражданство срещу инвестиции, както и от необходимостта за затягане на контрола, уверява правосъдното ведомство.