Свободата в интернет е силно засегната от пандемията на коронавируса, пише Der Standard. В проучване на американската организация за правата на човека Freedom House се казва, че много правителства използват настоящата криза, за да увеличат наблюдението на гражданите и да ограничат техните права. 

Например в много приложения, създадени за борба с коронавируса, потребителските данни не са достатъчно защитени. В Индия такава програма директно пренасочва местоположението на човек към правителството. В други държави потребителите трябва да изпращат селфи на властите, за да докажат, че са у дома и не нарушават карантината. Но проследяването на местоположението с помощта на мобилни данни се превърна в огромен проблем. 

Освен това в света има значително увеличение на цензурата, отбелязва Freedom House. Пекин състави списък с хиляди думи, свързани с коронавирус, които автоматично се премахват от интернет. Същото се случва и с безобидни въпроси за болестта и пандемията. В 45 от 65 държави журналисти или обикновени граждани са били подложени на правен тормоз, тъй като са публикували материали за коронавируса онлайн. 

Също така в света има тенденция към укрепване на „цифровия суверенитет“, продължава изданието. Правителствата искат да защитят своя интернет от останалия свят. Русия и Иран планират да направят това. Но Европа също е изолирана.

През лятото Европейският съд отмени Щита за поверителност между ЕС и САЩ. Споразумението предвижда осигуряване на достатъчно ниво на сигурност на личните данни в онези държави, с които Европейският съюз ги обменя, обяснява Der Standard.